A skandináv jobboldal nem szavazza meg Ursula von der Leyent

A szélsőséges EU-s központosítás, meghiúsult migrációs paktum, a külső határzárak finanszírozásának megtagadása, valamint a költséges zöldpolitika miatt nem támogatják az ECR-ben ülő svéd, dán és finn nemzeti, jobboldali pártok Ursula von der Leyen európai bizottsági elnöki jelöltségét, áll a pártok csütörtök reggeli közös sajtónyilatkozatában.

2024. 07. 18. 10:07
VON DER LEYEN, Ursula
Brüsszel, 2024. június 26. Az újraválasztására pályázó Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a bizottság hetenkénti ülése elõtt Brüsszelben 2024. június 26-án. MTI/EPA/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Svenska Dagbladet svéd napilap publikálta a Svéd Demokraták, a Finnek, valamint a Dán Demokraták delegációvezetőinek közös nyilatkozatát azzal kapcsolatban, miért nem támogatják Ursula von der Leyen újraválasztását. 

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozóján tartott sajtóértekezleten 2024. június 28-án hajnalban. (Fotó: MTI/EPA pool/Olivier Hoslet)
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozóján tartott sajtóértekezleten 2024. június 28-án hajnalban (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Charlie Weimers, Sebastian Tynkkynen és Kristoffer Storm azzal kezdi írását, hogy az Európai Uniónak olyan vezetőre van szüksége, aki egyensúlyt tud teremteni az európai növekedés gyorsítása és az éghajlatváltozással kapcsolatos ambíciók megvalósítása között, Ursula von der Leyen nem ilyen személy, szögezik le.

Hozzáteszik, számos ok áll a mögött, hogy nemmel szavaznak a csütörtöki voksoláson, többek között, hogy idén nem készült megfelelő migrációs paktum, hogy megtagadta a bizottság a külső határok védelmének finanszírozását, hogy vezetése alatt az unió a szélsőséges centralizáció felé indult el, növekvő bürokráciával és hogy egy költséges klímapolitikát erőltetnek a tagállamokra.

Míg az átpolitizált Európai Bizottság Von der Leyen vezetése alatt arra törekedett, hogy Brüsszel hatáskörét új területekre terjessze ki, és a tagállamok vétójogának fennmaradó részét is el akarja távolítani, addig az aláírók pártjai vissza akarják adni az elvont hatásköröket és hatalmat a tagállamoknak. Szerintük az egyre növekvő szabályozási teher lassítja a növekedést és a csorbítja a tagállami függetlenséget. Kitérnek arra, hogy von der Leyen már most olyan ígéretet tett baloldalnak, amiből az világlik ki, a központosítás és a bürokrácia növekedni fog a következő években, miközben meghajolt a radikális zöldek követelései előtt. 

A Svéd Demokraták, Finnek és a Dán Demokraták Ursula von der Leyen hibás politikájának eredményeképpen, nem szigorodott a bevándorláspolitika. A migránsok délről északra történő nagyszabású újraelosztásának alapjait is lefektette, és kitart a bizottság azon döntése mellett, hogy nem finanszírozza a fizikai határzárak telepítését és üzemeltetését. 

Hozzáteszik, hogy nyilvánvaló a kockázat, hogy a következő ciklusban is a migránsok kötelező újraelosztását fogja szorgalmazni és továbbra is megtagadja a határzárak támogatását. Ezek miatt a képviselők nem tudják támogatni Ursula von der Leyent a csütörtöki szavazáson. 

De ha meggondolja magát, és ehelyett a bevándorlás és a bürokrácia csökkentésére, a növekedés fokozására, a versenyképesség erősítésére, a határok biztosítására és az atomenergia építésére összpontosítja munkáját, akkor mindig nyitva áll az ajtónk az együttműködés előtt

 – zárják soraikat a pártok delegációvezetői.
Mindhárom párt képviselői az ECR európai parlamenti frakciójának tagjai. A skandináv országokból egyedül a Dán Néppárt tagja a Patrióták Európáért csoportnak, amely csoport szintén nem szavazza meg a Von der Leyen újrázást.

Borítókép: Az újraválasztására pályázó Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a bizottság hetenkénti ülése előtt Brüsszelben 2024. június 26-án (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.