A titkosszolgálat önmaga bohózata Amerikában

Az amerikai titkosszolgálat új megbízott igazgatója kedden kijelentette, hogy „szégyelli” a Donald Trump republikánus elnökjelölt július 13-i merényletkísérletéhez vezető biztonsági mulasztást, de a hiányosságért a helyi rendőrséget okolta.

Forrás: Reuters2024. 07. 31. 7:55
Donald Trump volt amerikai elnök, a Republikánus Párt elnökjelöltje, miközben a védelmét ellátó titkosszolgálat ügynökei körbe veszik a Pennsylvania állambeli Butlerben rendezett kampánygyűlésen 2024. július 13-án. A rendezvényen Trump beszéde közben lövések dördültek, a politikus a jobb fülén megsérült, de védőgyűrűben a saját lábán hagyta el a pódiumot.
Donald Trump volt amerikai elnök, a Republikánus Párt elnökjelöltje, miközben a védelmét ellátó titkosszolgálat ügynökei körbe veszik a Pennsylvania állambeli Butlerben rendezett kampánygyűlésen 2024. július 13-án. A rendezvényen Trump beszéde közben lövések dördültek, a politikus a jobb fülén megsérült, de védőgyűrűben a saját lábán hagyta el a pódiumot. Fotó: MTI/AP/Gene J. Puskar
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szenátus két bizottsága előtt tett tanúvallomásában Ronald Rowe megbízott titkosszolgálati igazgató elmondta, hogy ellátogatott a szabadtéri gyűlés helyszínére a pennsylvaniai Butlerben, és felmászott a közeli épület tetejére, ahonnan a 20 éves Thomas Crooks lövéseket adott le.

„Amit tapasztaltam, azon elszégyelltem magam” – mondta Rowe a szenátus belbiztonsági és igazságügyi bizottságának közös meghallgatásán. „Hivatásos rendfenntartó tisztként és a titkosszolgálat veteránjaként nem tudom megvédeni, miért nem biztosították azt a tetőt”.

Ugyanakkor azonnal hozzátette, hogy ez nem a titkosszolgálat hibája volt, mert ők azt „feltételezték”, hogy a helyiek fogják biztosítani a tetőt. John Cornyn republikánus szenátor visszautasította, hogy a felelősséget másokra hárítsa a megbízott igazgató, amire Rowe megismételte, hogy azt feltételezték, a helyi erők, illetve az államiak biztosítják a tetőt. 

„Biztosíthatom önöket, hogy ezt a hibát nem fogjuk még egyszer elkövetni” – tette hozzá. Az igazgató elmondta, hogy már intézkedett a szükséges lépésekről a hasonló hiányosságok elkerülésére, miközben mind a demokraták, mind a republikánusok aggódnak a további politikai erőszak miatt, mivel a kampány egyre intenzívebbé válik a november 5-i amerikai választások előtt – emlékezte a Reuters.

Rowe megjegyzései napokkal azután hangzottak el, hogy a Trump védelmére kijelölt helyi SWAT-csapat az ABC Newsnak elmondta, hogy a lövöldözés előtt nem állt kapcsolatban a titkosszolgálat ügynökeivel, akik a gyűlés biztonságáért feleltek, és hogy a titkosszolgálat tisztviselőivel tervezett személyes megbeszélésre nem került sor.

Paul Abbate, az FBI igazgatóhelyettese, aki szintén tanúskodott a testület előtt, elmondta, hogy Crooks már tinédzserként erőszakos antiszemita és bevándorlásellenes tartalmakat tett közzé az interneten. Ez az egyik első bizonyíték arra, hogy a nyomozók a merénylő szélsőségességére és politikai erőszakra való hajlamára utaló jeleket találtak.

Crooks a lövöldözés előtt egy drónt reptetett a gyűlés helyszínének közelében, amit a titkosszolgálat nem vett észre, mert a drónok észlelésére szolgáló rendszer nem működött megfelelően a helyi mobilhálózat problémái miatt, mondta Rowe.

Josh Hawley republikánus szenátor azt követelte az igazgatótól, hogy a felelősöket azonnal távolítsák el a titkosszolgálattól. Erre válaszul Rowe emelt hangon Hawley-nak azt válaszolta, „hogy felelősségre fogjuk vonni, ezt tisztességgel fogom tenni, nem fogok elhamarkodottan ítélkezni, és nem hagyom, hogy az embereket igazságtalanul üldözzék”.

Borítókép: Donald Trump volt amerikai elnök, a Republikánus Párt elnökjelöltje, miközben a védelmét ellátó titkosszolgálat ügynökei körbeveszik a Pennsylvania állambeli Butlerben rendezett kampánygyűlésen 2024. július 13-án. A rendezvényen Trump beszéde közben lövések dördültek, a politikus a jobb fülén megsérült, de védőgyűrűben a saját lábán hagyta el a pódiumot (Fotó: MTI/AP/Gene J. Puskar)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.