Amszterdamban betiltják az üdülőhajókat + videó

Az intézkedéssel nemcsak a turisták számát korlátozzák, hanem csökkentenék Amszterdam tömegturizmusának környezetkárosító hatásait is.

Forrás: Euronews2024. 07. 07. 6:30
Amszterdam Forrás: Pexels
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A túlzott turizmus elleni küzdelem részeként a holland hatóságok bejelentették, hogy 2035-től betiltják az üdülőhajók bejárását Amszterdamba, közölte az Euronews. 

A döntés annak a tervnek a része, hogy a felére csökkentsék az amszterdami utasforgalmi terminálon kikötni engedélyezett sétahajók számát. Jelenleg az Amszterdamban engedélyezett üdülőhajók száma 190, azonban a tervek szerint 2026-tól kezdődően legfeljebb 100-ra csökkentenék ezek számát. 

Ezekkel az intézkedésekkel a város eleget tesz a városi tanács azon kívánságának, hogy bezárja az amszterdami utasforgalmi terminált. A üdülőhajók betiltása is része annak az intézkedéscsomagnak, amelynek célja a turizmus növekedésének korlátozása a kellemetlenségek elkerülése érdekében

– nyilatkozta a városi tanács egyik szóvivője. 

Ez csak egy a számos intézkedés közül, amelyeket a holland fővárosnak be kellett vezetnie a turizmusból fakadó problémák enyhítése érdekében. Többek között a városi tanács betiltotta a marihuána fogyasztását a piros lámpás negyedben, valamint véget vetett a szexmunkások ablakai mellett elhaladó vezetett túráknak is.

Jelenleg évente mintegy 105 millió euró gazdasági hasznot hoznak a városnak a üdülőhajók, és a tervezett intézkedések ellenére a szakértők úgy vélik, hogy ez nem sokat fog változni. Amszterdam évente körülbelül 21 millió látogatót fogad, ezeknek pedig csak egy százaléka érkezik tengerjáró hajóval.

Borítókép: Amszterdam (Forrás: Pexels) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.