Ausztriában minden harmadik ember külföldi

Az osztrák kormány múlt héten közzétett integrációs jelentéséből kiderül, hogy a lakosok 27,2 százaléka külföldi származású: első generációs bevándorló vagy Ausztriában született, külföldi szülők gyermekeként. 2013-ban ez az arány 19,4 százak volt. A jobbközép és zöld kormánykoalíció miniszterei azonban a bevándorlás folytatását szorgalmazzák.

Forrás: V4NA2024. 07. 16. 5:15
A migrant escapes running after crossing the border between Irun (Spain) and Hendaye (France) in the French Basque city of Hendaye on January 13, 2022. Crossing the border between Irun and Hendaye is the last obstacle keeping young migrants, who have already made the perilous journey between the African coast and Spain's Canary Islands, from reaching France. Last year, 13.164 people were turned away at the French-Spanish border in the Pyrenees-Atlantiques administrative region of France. With increased patrols on both sides of the border, migrants are taking ever more risks. Last year, two Ivorians and a Guinean national drowned while trying to swim the Bidassoa River which marks the border. And in October, three Algerians who had managed to cross into France died after being hit by a train. (Photo by ANDER GILLENEA / AFP)
Illusztráció Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az osztrák hatóságok által összeállított jelentésben a németek (232 700 fő), a románok (153 400 fő) és a törökök (124 100 fő) vezetik a főbb bevándorló népességcsoportok rangsorát. Ugyanebből a jelentésből kiderül, hogy csak 2022-ben 112 300-an kértek menedékjogot, ez a szám az afgán és szíriai migránsok miatt ugrott meg – írja a The European Conservative hírportál, hívja fel rá a figyelmet a V4NA. 

„Ausztria csak a bevándorlásnak köszönhetően növekszik” – jelentette ki Tobias Thomas, az osztrák statisztikai hivatal főigazgatója a héten közzétett jelentés kapcsán. Susanne Rabb, az Osztrák Néppárt (ÖVP) jobbközép integrációs minisztere gyorsan felhasználta az eredményeket annak bizonyítékaként, hogy több bevándorlásra van szükség, mivel az osztrák népesség a század közepére várhatóan átlépi a 10 milliót, annak ellenére, hogy a születési ráta csökken (1,48 gyermek/nő).

Míg a munkaerőpiaci igényeket a több bevándorlás melletti érvként hozták fel, a jelentésből kiderül, hogy

egyes bevándorló közösségek körében a foglalkoztatási arány jelentősen alacsonyabb, mint az országos átlag (74,1 százalék).

A szíriai és afgán férfiaknak mindössze 44 százaléka aktív a munkaerőpiacon, ez az arány az ugyanilyen háttérrel rendelkező nők esetében 26,3 százalékra csökken.

A jelentés szerint a menedékkérők nagy része írástudatlan is, 23 százalékuk nem tud írni és olvasni az anyanyelvén.

Az Exxpress osztrák lap arról számol be, hogy a kormányzati statisztikák szerint a bűncselekmények gyanúsítottjainak 45 százaléka külföldi állampolgár, 28 százalékuk Ausztriában élő külföldi. Az integrációs miniszter, Rabb szerint ugyanakkor „az osztrák menekültügyi fék működik”. A menekültügyi fék célja, hogy visszaszorítsa a bevándorlást, hogy ne terheljék túl a menekültügyi rendszert.

Ausztria egyébként tavaly 41 százalékos csökkenést regisztrált a menedékkérelmek számában, ami egyfajta kiugró európai értéket jelent. Ez előrelépés, tekintve, hogy a 2014 utáni európai migrációs válság idején Ausztria korábban a menedékkérők egyik legnagyobb befogadója volt.

Az elmúlt hónapokban a Balkánról északra áramló migránsok miatt az osztrák hatóságok megpróbálták korlátozni a családegyesítést, és – a zöldpolitikusok heves ellenállása dacára – bevezették a DNS-vizsgálatot annak megállapítására, hogy az állítólagos családi kapcsolatok valósak-e.

Európai szinten Karl Nehammer osztrák kancellár (ÖVP) megpróbál úttörő szerepet vállalni az Egyesült Királyság által kidolgozott „Ruanda-terv” egy olyan változatában, amely alapján a menedékkérőknek egy harmadik országban kell tartózkodnia, amíg fel nem dolgozzák kérelmüket.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Ander Gillenea/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.