Boros Bánk Levente: Az uralkodó brüsszeli elitnek van egy felsőbbrendűség-tudata

Az Európai Uniót domináló és irányító politikusok és politikai erők fokozatosan veszítik el a hitelüket, véli Boros Bánk Levente, a Nézőpont Intézet politikai elemzési igazgatója.

2024. 07. 12. 19:21
A person holds an EU flag at the European Parliament building, during an election evening in Strasbourg, on June 9, 2024, after the vote for the European Parliament election. (Photo by SEBASTIEN BOZON / AFP)
Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a szociáldemokrata párt (SPD) és a zöldek vezető személyiségei egy „tűzfal” felállítását követelték az EP-ben, amelynek célja, hogy az immár harmadik legnagyobb frakció, a Patrióták Európáért ne juthasson kulcsfontosságú hatalmi pozíciókba. Ezzel kapcsolatban Boros Bánk Leventét, a Nézőpont Intézet politikai elemzési igazgatóját kérdeztük. Elmondása szerint sajnos megtörténhet az, hogy a Patrióták Európáért képviselőit kiszorítják a fontosabb pozíciókból. 

– Ez egy általános jelenség Nyugat-Európában és az Európai Unióban, hogy a hatalmat évtizedeken keresztül gyakorló elit, elsősorban a balliberális elit, összebútorozva a már egyre kevésbé konzervatívnak mondható EPP-vel, a pozícióját féltve folyamatosan populistának, szélsőjobboldalinak, adott esetben nácinak próbálja megbélyegezni a jobboldali kihívókat – jelentette ki Boros Bánk Levente, majd hozzátette: 

Most két újdonság van. Az, hogy az európai parlamenti választási eredmények kudarcot jelentettek a zöldek és liberálisok számára, és megerősödtek a szuverenista erők, és mindemellett, vagy ennek eredményeként létrejött a harmadik legnagyobb frakció. És ezért a balliberális elit, amelyik eddig is uralta az Európai Parlamentet, a régiekhez nyúlt vissza, és azt gondolják, hogy megtehetik, hogy figyelmen kívül hagyják a választók akaratát és figyelmen kívül hagyják a jelen pillanatban harmadik legnagyobb frakciót, a demokrácia és a parlament írott és íratlan szabályait.

A demokrácia ilyen szintű semmibe vétele nagyon rossz üzenetet közvetít világszerte, vallja Boros Bánk Levente. 

Pont azok prédikálnak általában jogállamiságról, szabályok betartásáról és betartatásáról, illetve a demokráciáról, akik most ismételten meg akarják sérteni azt. Persze ez nem újdonság, ezt eddig is láttuk, hogy az uralkodó elitnek van egy felsőbbrendűség-tudata. És ebből az elitből van elege, úgy tűnik, egyre több európainak. Ezt mutatják a választási eredmények.

Elmondása szerint a brüsszeli elit retteg, hogy tovább fog erősödni a jobboldal Európában, ami előbb vagy utóbb a bukásukhoz fog vezetni, ezért vetnek be különböző eszközöket, hogy az embereket befolyásolják.

Erre a legjobb bizonyíték az Európai Parlament mellett a francia választás második fordulója, ahol azért, hogy még véletlenül se nyerhessen a francia jobboldal, olyan szereplők léptek vissza vagy kezdtek el együttműködni, akik nem kompatibilisek egymással.

Borítókép: Uniós zászlót tart egy ember az Európai Parlament épületénél Strasbourgban, 2024. június 9-én, az európai parlamenti választások napján (Fotó: AFP/Sebastien Bozon)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.