Erősödik a migrációs nyomás a Balkánon

Bosznia-Hercegovinába egyre több illegális bevándorló érkezik. A migránsok azonban a korábbihoz képest rövidebb ideig maradnak a balkáni országban. A céljuk, hogy minél előbb az Európai Unióba jussanak.

2024. 07. 09. 8:02
Migránsok állnak a Lipa migránstábor előtt, Bihac közelében 2023. november 8-án. (Fotó: Damir SENCAR / AFP) Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelenleg mintegy 1400 migráns tartózkodik Bosznia-Hercegovinában. Nekik egyetlen céljuk, hogy tovább utazzanak a nyugat-európai országokba. Átlagosan csak körülbelül egy hónapig tartózkodnak az illegális bevándorlók ebben a balkáni országban.

Migránsok sétálnak a Lipa migránstáboron kívül, Bihac közelében. (Fotó: Damir SENCAR / AFP)
Migránsok sétálnak a Lipa migránstáboron kívül, Bihac közelében (Fotó: Damir SENCAR / AFP)

Egyre több bevándorló érkezik Boszniába, ugyanakkor a migránsok gyakran válnak embercsempészet áldozataivá. Erről ír a horvát sajtó a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) értékelésére hivatkozva. Mint írják, azért tudják ilyen gyorsan átlépni a határt, mert az embercsempészek biztosítják a további útjukat.

Ez nagyon aggasztó, mert azt mutatja, hogy a bűnözők kihasználják a mozgásban lévő emberek gyengeségeit, és ez nyilvánvalóan együtt jár a kizsákmányolással, a visszaélésekkel és az erőszak minden formájával

 – figyelmeztetett az IOM.

A szervezet munkatársai által megkérdezett migránsok 74 százaléka megpróbálta már legalább egyszer átlépni a horvát határt, 71 százalékuk pedig úgy nyilatkozott, hogy nem sikerült, mert a hatóságok elfogták és visszaküldték. 

Csupán három illegális bevándorló mondta, azt, hogy nem próbálná meg újra átlépni a határt törvénytelenül.

A migránsok közösségi oldalakat és üzenetküldő alkalmazásokat használnak nyugat-európai útjaik megszervezéséhez, leggyakrabban a WhatsApp, a Facebook és a Viber platformokat veszik igénybe. Közöttük Szíria, Afganisztán, Marokkó, Nepál és Pakisztán állampolgárai vannak legtöbben, végső céljuk pedig Németország, Franciaország vagy Olaszország.

Borítókép: Migránsok állnak a Lipa migránstábor előtt, Bihac közelében 2023. november 8-án (Fotó: Damir Sencar / AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.