Fogy a levegő a háborúpárti Von der Leyen körül

– Olaszországból nem sok voksra számíthat az Európai Bizottság jelenlegi elnöke csütörtökön. Nem szavazunk egy olyan személyre, aki megkárosította az állampolgárokat és háborúzni akar – jelentette ki a Liga frakcióvezetője.

2024. 07. 17. 11:05
Informal Leaders Meeting Of The European Council
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke 2024. június 17-én (Fotó: Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto az AFP-n keresztül) Fotó: NurPhoto via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is nyitott a kérdés, hogy Ursula von der Leyen számíthat-e a legnagyobb olasz kormánypárt támogatására. Bár több alakalommal voltak egyeztetések Giorgia Meloni és a leköszönő bizottsági elnök között, mégsem született döntés arról, hogy az Olasz Testvérek párt 24 képviselője Von der Leyen emellett teszi-e le a voksát a csütörtöki szavazáson. Erről lapunk is beszámolt már korábban.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Giorgia Meloni olasz miniszterelnök. (Fotó: Ludovic MARIN / AFP)
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Giorgia Meloni olasz miniszterelnök (Fotó: AFP/Ludovic Marin)

Az azonban kétségtelen, hogy az újabb ciklus elkezdéséhez a német politikusnak további támogatókra van szüksége, és Giorgia Meloni nem határolódott el kategorikusan Von der Leyen személyétől. Annál is inkább, mivel kormányfővé választását követően számos esetben eredményesen sikerült együttműködniük. 

Ennek ellenére a választási kampány során az olasz miniszterelnök is komoly kritikákat fogalmazott meg a bizottsági elnökről.

Olasz sajtóelemzések szerint a kérdés nyitott, de nem valószínű, hogy az ECR támogatni fogja Ursula von der Leyen újraválasztását. Kedden egyórás tárgyalásra került sor Giorgia Meloni és a volt bizottsági elnök között, de a miniszterelnökhöz közeli források szerint nagyobb annak az esélye, hogy nemmel szavaznak a pártja képviselői. 

Az olasz miniszterelnök kiemelt biztosi pozíciót kért Von der Leyentől cserébe a támogatásért, amelyet Raffaele Fitto korábbi európai ügyekért felelős képviselő töltene be.

Jelenleg azonban semmi sem dőlt el, a szavazásokat megelőzően telefonon egyeztetnek a végleges döntésről. Kétségtelen, hogy Meloni nem adhat szabad utat a Néppárt, a szocialisták és liberálisok diktatúrájának, hiszen a választási kampány során ígéretet tett arra, hogy harcolni fog a brüsszeli bürokraták ellen. Az is megengedhetetlen lenne, hogy magára hagyja a küzdelemben a Salvini vezette Ligát. Ugyanakkor a Hajrá Olaszország, amely a Néppártban foglal helyet, Ursula von der Leyen támogatója. Meloninak a középutat kell megtalálnia, és tárgyalásokon keresztül kell megállapodnia a bizottság jövőbeli vezetőségéről. A Liga képviselői kizártnak tartják, hogy háborúpárti bizottsági elnökre adják le szavazataikat. 

Matteo Salvini, a párt főtitkára több alkalommal is leszögezte, sohasem szavaztak és a jövőben sem fognak Von der Leyenre szavazni, mivel az Európai Bizottság legborzalmasabb elnöke volt.

Massimiliano Romeo, a Liga felsőházi frakcióvezetője kijelentette, Von der Leyen szavazatgyűjtése hiábavaló, a Liga egyetlen vokssal sem fogja támogatni újraválasztását. Óriási károkat okozott a munkavédelem, a mezőgazdasági, a gépjármű-előállítási szektorban, sőt az ingatlantulajdonosokat is megtámadta. 

Nem szavazunk egy olyan személyre, aki megkárosította az állampolgárokat és háborúzni akar

– jelentette ki a Liga frakcióvezetője. A bizottsági elnök megválasztása a második olyan külpolitikai kérdés, amely megosztja az olasz kormánykoalíciót. Ukrajna fegyverekkel való támogatásában is jelentős eltérések vannak a Meloni vezette párt és a Matteo Salvini vezette Liga nézőpontja között. Míg Meloni a múlt héten Washingtonban megrendezett NATO-csúcstalálkozón támogatásáról biztosította Kijevet, addig a Liga politikusai a konfliktus diplomáciai lezárásának elkezdését szorgalmazzák. A kormánykoalíciós felek leszögezték, hogy a külpolitikai dossziék nem jelenthetnek olyan mértékű feszültséget, amely kormányválsághoz vezethetne. Az európai ügyektől függetlenül folytatják az ország stabil kormányzását.

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke 2024. június 17-én (Fotó: Nicolas Economou/NurPhoto/NurPhoto via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.