Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Geert Wildersék is csatlakoznak a Patriótákhoz

Egyesíteni akarjuk erőinket az EP-ben, és büszkén csatlakozunk a Patrióták Európáért csoporthoz – írta a holland Szabadságpárt vezetője közösségi oldalán.

2024. 07. 05. 19:51
Benko Vivien Cher/Miniszterelnöki Sajtóiroda
Fotó: Benko Vivien Cher/Miniszterelnöki Sajtóiroda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hazafiak vagyunk, szeretjük a nemzetünket – írta Geert Wilders, a holland Szabadságpárt vezetője közösségi oldalán, ahol bejelentette, pártja csatlakozik a Patrióták Európáért csoporthoz. 

Küzdünk az illegális bevándorlás ellen. Védjük a békét és a szabadságot. És támogatjuk Ukrajnát. Védjük zsidó–keresztény örökségünket és a családjainkat. Egyesíteni akarjuk erőinket az EP-ben, és büszkén csatlakozunk a Patrióták Európáért csoporthoz 

– fogalmazott. 

Péntek a spanyol Vox is hivatalossá tette, hogy csatlakozik a jobboldali szövetséghez. Santiago Abascal pártelnök hangsúlyozta: továbbra is azon dolgozik, hogy egy nagy csoportot hozzon létre, ami szembeszáll Brüsszel és a szocialisták nézeteivel.

A két alakulattal már hatra nőtt a Patrióták Európáért pártcsalád létszáma. Jelenleg tagjaik:

  1. Magyarországról a Fidesz – 11 mandátum.
  2. Ausztriából a Szabadságpárt – 6 mandátum.
  3. Csehországból az ANO – 7 mandátum.
  4. Potugáliából a Chega – 2 mandátum.
  5. Spanyolországból a Vox – 6 mandátum.
  6. Hollandiából a Szabadságpárt – 6 mandátum.

Az európai parlamenti frakció létrehozásához legalább hét nemzet kellene, szóval ehhez még szüksége van egy országra a pártcsaládnak. A Hír TV korábbi értesülései szerint a Dán Néppárttal, a belga Flamand Érdekkel, illetve az Észt Konzervatív Néppárttal bővülhet a lista. 

Mindenképpen számolni lehet az európai parlamenti választáson 30 mandátumot szerző francia Nemzeti Tömörüléssel, sőt a Marine Le Pen vezette teljes Identitás és Demokrácia frakcióval, amely a franciaországi voksolás végére várhat a bejelentéssel.

Szóba jöhet még esetleg Robert Fico szlovák miniszterelnök Smer pártja, Janez Jansa volt szlovén kormányfő Szlovén Demokrata Pártja, továbbá a Matteo Salvini vezette Liga is beléphet a szuverenista frakcióba.

Orbán Viktor a péntek reggeli interjúban annyit árult el, hogy hétfőn, a franciaországi választások után várhatók újabb bejelentések.

Habár az európai parlamenti frakciók bejelentésére július 4. volt a határidő, a lapunknak nyilatkozó szakértő szerint még nincs késve semmi: jogilag elképzelhető, hogy a 8-án bejelentett képviselőcsoport ott lehet az alakuló ülésen. 

 

Borítókép: Geert Wilders és Orbán Viktor (Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.