George Clooney: Szeretem Joe Bident, de új jelöltre van szükségünk

Az elnökjelöltségtől való visszalépésre kérte Bident az amerikai színész.

2024. 07. 10. 19:50
(COMBO) This combination of file pictures created on July 10, 2024 shows, US actor George Clooney (L)  in the East Room of the White House in Washington, DC, on December 4, 2022; and US President Joe Biden meeting union members in Washington, DC, on July 10, 2024. Biden suffered a stunning blow on July 10, 2024, when supporter Clooney urged him to drop his reelection bid, while party heavyweight Nancy Pelosi declined to back his candidacy. "I love Joe Biden," Clooney, who hosted a star-studded fundraiser with Biden just last month, wrote in the New York Times. "But the one battle he cannot win is the fight against time. (Photo by SAUL LOEB / AFP)
Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elnökjelöltségtől való visszalépésre kérte Joe Bident a The New York Times című napilapban szerdán megjelent vendégcikkében George Clooney amerikai színész, arra hivatkozva, hogy a hivatalban lévő amerikai elnökkel – annak idős kora miatt – a Demokrata Párt nem tud nyerni a republikánusok várható jelöltjével, Donald Trumppal szemben a novemberi elnökválasztáson.

Biden ezzel elképesztő ütést kapott, hiszen Clooney a múlt hónapban még egy sztárokkal teli adománygyűjtést szervezett Bidennel, és most Clooney, a támogatója szólította fel őt, hogy adja le újraválasztási ajánlatát, míg a párt nehézsúlyúja, Nancy Pelosi visszautasította jelöltségét. Clooney hangsúlyozta, hogy egész életében a Demokrata Párt támogatója volt, és szenátorként, alelnökként és elnökként is kedvelte Bident, aki nagyon sok csatát megnyert az utóbbi négy évben. Ugyanakkor a két leendő elnökjelölt június végi televíziós vitája után szerinte világossá vált: az idővel folytatott küzdelmet Joe Biden nem fogja tudni megnyerni. George Clooney hangsúlyozta, hogy számos szenátorral, kongresszusi taggal és kormányzóval tanácskozott az ügyről, és a magánbeszélgetések szintjén mindenki ezen a véleményen van, függetlenül attól, hogy ki mit mond a nyilvánosság előtt.

Homokba dughatjuk a fejünket, és imádkozhatunk a csodáért novemberben, vagy pedig kimondhatjuk az igazságot

 – írta Clooney. 

„(Biden elnök) talán fáradt volt, talán épp megfázással küzdött a vitán, de a Demokrata Párt vezetői nem tehetnek úgy, mintha 51 millió ember nem látta volna azt, amit láttunk” – tette hozzá a színész. Megjegyezte: egy második Trump-ciklus lehetősége annyira megriasztotta a Demokrata Párt szavazóit, hogy inkább figyelmen kívül hagytak minden intő jelet.

„Mi, demokrata pártiak eljutottunk oda, hogy visszatartjuk a lélegzetünket vagy inkább letekerjük a hangerőt, amikor az általunk nagyra becsült elnökünk épp lesétál az Air Force One lépcsőjén, vagy visszamegy a mikrofonhoz, hogy válaszoljon egy előre nem egyeztetett kérdésre” – írta George Clooney, aki szerint a párt vezető tisztségviselőinek arra kellene kérnie az elnököt, hogy önként lépjen vissza a jelöltségtől. Joe Biden egy hős. Megmentette a demokráciát 2020-ban, és ezt újra meg kell tennie 2024-ben” – zárta cikkét a színész. Sokon gondolják azt most Amerika-szerte, hogy ez így van, de azt is, hogy az egyetlen csata, amelyet nem nyerhet meg, az az idő elleni küzdelem.

Ám nemcsak Clooney az, aki hátat fordít Bidennek. Korábban olyan nevek, mint Stephen King világhírű amerikai író, Damon Lindehof, a Lost filmsorozat társalkotója, Reed Hastings, a Netflix társalapítója is kihátrált az elnök mögül.

Borítókép: George Clooney amerikai színész és Joe Biden amerikai elnök (Fotó: AFP/Saul Loeb)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.