Lengyelországba hordják a migránsokat a német rendőrök

Diplomáciai botrány lett a német–lengyel határon történt incidensből.

2024. 07. 16. 19:13
Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy nemrégiben történt határincidens során a lengyel határőrség megerősítette, hogy egy német rendőrautó áthaladt Lengyelország területére, és hátrahagyott egy közel-keleti migránscsaládot, amit a két nemzet közötti együttműködési normák megsértésének minősítettek. Ez az esemény jelentős vitát és diplomáciai krízist váltott ki Lengyelországban – írja a Remix News hírportál.

Pawel Jablonski, a Jog és Igazságosság (PiS) jobboldali párt képviselője és korábbi külügyminiszter-helyettes bírálta Németország lépését, azt sugallva, hogy a nyitott határt kihasználva egyoldalúan migránsokat juttatnak Lengyelországba.

Ez komoly kérdést vet fel: Lengyelországnak állandó határellenőrzést kellene bevezetnie Németországgal szemben, hogy a jövőben megelőzze az ilyen helyzeteket

– írta az X-en. Jablonski megkérdőjelezte a Tusk-kormány elszántságát, hogy szembeszálljon Németországgal ezekben az ügyekben.

A lap szerint a Chojna24.pl helyi média arról számolt be, hogy az incidens Osinów Dolny faluban, ahol egy német rendőrautót láttak, amelyből egy két felnőttből és három gyermekből álló családot raktak ki a rendőrök. Egy szemtanú által készített videón látható, amint a német rendőrök lengyel területen hagyják a migránsokat.

Jablonski felvetette, hogy a német rendőrök folyamatosan így járnak el, és ragaszkodott ahhoz, hogy a német rendőröket felelősségre kell vonni, a migránsokat pedig vissza kell küldeni Németországba.
A jelenlegi szabályozás szerint ugyanakkor a Németországból Lengyelországba történő visszafogadáshoz egy nagyon konkrét eljárást kell követni, amely magában foglalja Lengyelország hozzájárulását az ilyen személyek befogadásához. Jablonski azzal vádolta a német rendőrséget, hogy nem rendelkezik elegendő bizonyítékkal arra vonatkozóan, hogy az érintettek korábban nemzetközi védelmet kértek Lengyelországban, és megkérdőjelezte, hogy a lengyel állami intézmények hatékonyan ellenőrzik-e az ilyen eseteket.

Borítókép: A német rendőrök Lengyelországba hordják a migránsokat (Fotó: AFP/Jens Schlueter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.