Macron eszelős fényűzése: félmillió eurós királyi homárvacsora miatt fájhat a franciák feje

Rekordnagyságú hiányt halmozott fel tavaly a francia elnöki hivatal, amihez nagymértékben hozzájárultak a III. Károly brit király és Narendra Modi indiai miniszterelnök tiszteletére rendezett állami díszvacsorák hajmeresztő költségei. A francia adófizetők több százezer eurójába fájnak Emmanuel Macron elnök nagyzási hóbortjának újabb vadhajtásai.

2024. 07. 31. 10:46
Emmanuel Macron francia elnök
Emmanuel Macron francia elnök (Fotó: MTI/EPA/Bildbyran pool/Joel Marklund)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyetlen év leforgása alatt 125 millió eurót vert el a francia elnöki hivatal – derül ki a francia számvevőszék beszámolójából, amelyet a Politico brüsszeli hírportál szemlézett. Emmanuel Macron államfő irodája nem kevesebb mint 8,3 millió euróval lépte túl a költségvetését 2023-ban.

Emmanuel Macron francia elnök
Emmanuel Macron francia elnök (Fotó: MTI/EPA/AFP pool/Ludovic Marin)

Az óriási hiányhoz nagyban hozzájárultak annak a két állami díszvacsorának a költségei, amelyeket Macron III. Károly brit király, illetve Narendra Modi indiai miniszterelnök tiszteletére adott. 

Az angol uralkodót a versailles-i kastélyban látták vendégül, a vacsorán kék homárt és rózsás macaront fogyaszthatott a mintegy százhatvan meghívott, akik között olyan hírességek is voltak, mint Mick Jagger vagy Hugh Grant, így nem csoda, ha a cech, amit persze a francia adófizetőknek kellett kiköhögniük, végül közel félmillió euróra rúgott.

Ehhez képest a Modi tiszteletére a Louvre-ban adott vacsora már-már visszafogottnak számított a maga alig több mint négyszázezer eurós költségével.

A híren még az ukránok is élcelődtek. Az Unian hírügynökség szerint miközben az eurózónában egyre nagyobb egy válság kialakulásának veszélye, amelynek fő veszélyfaktora Franciaország, Macron csupán a lemondott utazásaival nyolcszázharmincezer eurós veszteséget okozott az elnöki hivatalnak. 

Macron nagyzási mániája és költekezése valószínűleg tovább növeli a szakadékot az elnök és a francia választók között, akik gyűlölik, mert „különcnek, arrogánsnak, elitistának, megközelíthetetlennek és idegennek tartják” – idézi egy francia újságíró meglátását a Politico.

Borítókép: Emmanuel Macron francia elnök (Fotó: MTI/EPA/Bildbyran pool/Joel Marklund)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.