Magyarország és Irak megerősítette oktatási kapcsolatait + videó

Az elmúlt években 21 projekt valósult meg Irakban, 4,28 milliárd forint értékben.

2024. 07. 26. 15:11
JASZER, Naim Abed; SOÓS Lajos; ILLÉS Boglárka
Fotó: Soós Lajos
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az oktatási kapcsolatok megerősítése érdekében együttműködési megállapodást írt alá Illés Boglárka, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára és Naim Abed Jaszer, az Iraki Köztársaság felsőoktatási és tudományos kutatási minisztere pénteken Budapesten.

– A megállapodás értelmében a Stipendium Hungaricum programban 2025 és 2027 között 100 iraki hallgatónak ajánlanak fel felsőoktatási ösztöndíjat Magyarországon

 – közölte az aláírása után Illés Boglárka.

– Ez egy kiváló lehetőség az iraki diákok számára például a mérnöki, nukleáris mérnöki vagy fizikus szakokon

 – mondta az államtitkár, hozzátéve, hogy jelenleg hat magyar egyetemnek van iraki egyetemmel oktatási együttműködése a már felsoroltakon túl az orvostudományok, a közel-keleti tudományok, valamint az energetika és fenntarthatóság területén.

Illés Boglárka kitért arra is, hogy Iraknak komoly szerepe van napjaink kihívásainak kezelésében, úgy mint az illegális bevándorlás és terrorizmus. 

A veszélyek korában élünk, a világ rendkívül ingatag politikai és biztonsági helyzetben van, ezért különösen fontos a párbeszéd és a közös megoldások keresése, ennek során pedig a kölcsönös tisztelet hangján kell szólni egymáshoz, kölcsönös tiszteletre és együttműködésre kell építeni a kapcsolatokat.

Az iraki kapcsolatokról szólva az államtitkár felidézte, hogy a Magyar Honvédség iraki kiképzést biztosító kontingense 2023 decemberében befejezte feladatát és hazatért, de nyolc emberrel továbbra is hozzájárul az Iszlám Állam elleni fellépés érdekében létrehozott koalíció terrorizmus elleni munkájához. Emellett Magyarország humanitárius segítséget is nyújt Iraknak: a Hungary Helps programban 2016 óta 21 projektet – elsősorban egészségügyi, mezőgazdasági, oktatási és infrastrukturális fejlesztéseket – valósítottak meg 4,28 milliárd forint értékben, továbbá támogatták a szír ortodox egyház és az antiókhiai szír katolikus egyház humanitárius és újjáépítési tevékenységét 310-310 millió forint összegben – számolt be róla Illés Boglárka. Az államtitkár kiemelte, bíznak benne, hogy a jövőben tovább tudják erősíteni a két ország közötti kapcsolatokat.

Naim Abed Jaszer arról beszélt, hogy Irak is biztosít ösztöndíjakat magyar hallgatóknak, és remélik, hogy a diákok kölcsönös cseréje a két népet összekötő kulturális hidat teremt, valamint pozitív hatással lesz a gazdasági kapcsolatokra is.    

– Jelenleg több mint ezer külföldi diák tanul Irakban, de bíznak benne, hogy ez a közeljövőben a három-négyszeresére is nőhet, ugyanis Irakban is nagy tapasztalat van

 – tette hozzá a miniszter. Naim Abed Jaszer azt hangoztatta, hogy a magyar–iraki kapcsolatok történelmileg is nagyon szorosak, és fontos a két ország közötti gazdasági együttműködés is, az iraki kormány célja ugyanis az, hogy sok befektetés érkezzen, valamint szeretnék, ha Magyarország részt venne Irak újjáépítésében. – A felsőoktatás mellett az atomenergiáról is szó volt a megbeszélésen, mivel az ezzel kapcsolatos oktatás is nagyon fontos Iraknak – mondta Naim Abed Jaszer.


Borítókép: Illés Boglárka fogadta az iraki felsőoktatási és tudományos kutatási minisztert (Fotó: MTI/Soós Lajos)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.