Még mindig döcög a szabotázsakció után a francia vasútforgalom

A gyorsjavításoknak köszönhetően javult a nagy sebességű vonatok forgalma Franciaországban a súlyos szabotázstámadások után, amelyek elkövetői egyelőre ismeretlenek. Az ország északi részén azonban vasárnap is voltak fennakadások – derült ki az AFP francia hírügynökség jelentéséből.

Forrás: MTI2024. 07. 28. 8:33
French Rail Network Suffered A Sabotage Hours Before The Olympic Ceremony Opening
A Franciaországban közlekedő nagysebességű vonatok elleni szabotázs súlyosan megzavarta a forgalmat az olimpiai játékok megnyitójának napján, Párizsban, 2024. július 26-án. (Fotó: Lucas Neves / NurPhoto / NurPhoto az AFP-n keresztül) Fotó: NurPhoto via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzeti vasúttársaság, az SNCF hálózatán elkövetett szabotázscselekmények mindössze néhány órával a párizsi olimpiai játékok pénteki megnyitóünnepsége előtt történtek, amikor sok utas a fővárosba tervezett utazni, és hatalmas zűrzavart okoztak az állomásokon péntek kora reggel.

Az SNCF francia vasúttársaság nagysebességű vonata csökkentett sebességgel közlekedik a Bordeaux-Párizs útvonalon Chartres-ban, Észak-Franciaországban 2024. július 26-án. (Fotó: JEAN-FRANCOIS MONIER / AFP)
Az SNCF francia vasúttársaság nagysebességű vonata csökkentett sebességgel közlekedik a Bordeaux–Párizs útvonalon Chartres-ban, Észak-Franciaországban 2024. július 26-án (Fotó: AFP/Jean-Francois Monier)

Az atlanti vonalon (Bretagne, nyugati és délnyugati régió) a javítási munkálatoknak vasárnapra kell befejeződniük, és a tízből kilenc nagysebességű vonat (TGV) déltől már közlekedhet. 

Az északi nagy sebességű vonalon azonban a károk mértéke miatt nagyobb javításokra van szükség, és a forgalom vasárnap várhatóan korlátozott marad, tízből hét vonat közlekedik majd, és egy-két órás késésekkel kell számolni.

A fennakadások leginkább a nyaralókat érintik, az SNCF szerint az olimpiai játékokra utazó csapatok és akkreditált személyek minden szállítása biztosított lesz.

Hétfő reggelre minden helyreáll a hálózaton

 – mondta Jean-Pierre Farandou, az SNCF vezérigazgatója szombaton a párizsi Montparnasse pályaudvaron tartott sajtótájékoztatón. A keleti vonalon már újraindult a forgalom.

A csütörtökről péntekre virradó éjszaka a sínek közelében futó, a járművezetők számára a biztonsági információk (például piros jelzés) továbbítását biztosító optikai kábeleket elvágták és felgyújtották. Egy másik helyszínen (a Párizs–Marseille vonalon) a karbantartási munkálatokat éjszaka végző vasúti dolgozók meghiúsítottak egy további szándékos károkozást.

Ez egy jól előkészített szabotázsakció volt, amelyet ugyanaz a struktúra szervezett – mondta egy, a párizsi ügyészség által indított nyomozáshoz közel álló forrás.

Számos olyan elemet találtunk, amelyek alapján úgy véljük, hogy viszonylag gyorsan megtudjuk, ki volt a felelős azért, aminek célja  nyilvánvalóan nem az olimpiai játékok szabotálása volt, hanem a francia emberek nyaralásának részbeni szabotálása

 – mondta Gérald Darmanin belügyminiszter a France 2 televízióban szombaton.

Borítókép: A Franciaországban közlekedő nagy sebességű vonatok elleni szabotázs súlyosan megzavarta a forgalmat az olimpiai játékok megnyitójának napján, Párizsban, 2024. július 26-án (Fotó: AFP/NurPhoto/Lucas Neves)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.