Meghajolhat Zelenszkij, új béketervet készítene az orosz–ukrán háború lezárására + videó

A munka már elkezdődött, és kiadta az utasításokat a kormányának, valamint a diplomáciai csapatának.

2024. 07. 28. 20:12
Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt tervezi, hogy november végéig cselekvési tervet dolgoz ki, amellyel békét teremthetnek Ukrajnában és lezárhatják az orosz–ukrán háborút. Az államfő erről az NHK japán televíziónak beszélt egy interjúban.

Zelenszkij kimelte, hogy a munka már elkezdődött, és kiadta az utasításokat a kormányának, valamint a diplomáciai csapatának. Zelenszkij két pontot emelt ki, amellyel szerinte lezárható az orosz–ukrán háború.

– Az első az ukrán hadsereg megerősítése, elsősorban az Egyesült Államok támogatásával. A második az Oroszországra gyakorolt nemzetközi diplomáciai nyomás 

– mondta Zelenszkij, aki szerint ez a feltétele annak, hogy igazságos lezárása legyen a háborúnak.

Az elnök elmondta, hogy Kijev részletes párbeszédet kezd az érintett országokkal a területi integritásról és egyéb kérdésekről. Zelenszkij ugyanakkor kijelentette, hogy nem tud válaszolni a tűzszünetre vonatkozó felszólításokra, amíg Oroszország továbbra is megszállja Ukrajna területét. 

Az ukrán államfő a bejelentésével azt sugallta, hogy valamivel engedékenyebb álláspontra került az előző béketervéhez képest, ennek hátterében minden bizonnyal az amerikai elnökválasztási kampány fejleményei állnak. Zelenszkij nemrég telefonon kereste fel Donald Trumpot, a republikánusok elnökjelöltjét, aki a legtöbb felmérés szerint újra elnök lesz.

Zelenszkij korábban a BBC brit közmédiának elismerte, hogy amennyiben Oroszország képes lesz valódi tárgyalásokat folytatni, úgy az ukrán államfő hajlandó lesz megbeszélést kezdeményezni a háborút lezáró békéről – ez azért is nagy előrelépés, mert ezt megelőzően törvényben tiltotta meg Zelenszkij a Putyinnal való tárgyalást.

Mint ismert, Ukrajna a novemberben tartandó amerikai elnökválasztás előtti időszakra tervezi a második békecsúcs megszervezését. Mihail Galuzin orosz külügyminiszter-helyettes azt mondta, Oroszország nem vesz részt ezen a csúcson sem. A Kreml ismételten elutasította Ukrajna béketörekvéseit és annak tízpontos formuláját, amit az oroszok irrelevánsnak és ultimátumnak neveztek.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök új tárgyalásokat jelentett be (Fotó: AFP/Richard Pohle)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.