Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Megpróbálják megakadályozni a francia jobboldali fordulatot

Megpróbálják megakadályozni a jobboldali fordulatot a francia előre hozott parlamenti választások második fordulója előtt.

2024. 07. 05. 5:38
Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Óriási izgalommal várják a franciaországi parlamenti választás második fordulóját. Az első fordulóban a várakozásoknak megfelelően a Marine Le Pen által fémjelzett Nemzeti Tömörülés (RN) szinte letörölte a politikai térképről Emmanuel Macron Reneszánsz pártját. A Nemzet Tömörülés a szavazatok mintegy 34 százalékát szerezte meg. Szakértők egyöntetűen úgy gondolják, hogy a párt ma már de facto Franciaország munkásosztálybeli pártja, a felszín alatt azonban sok minden történik. Az RN a francia társadalom széles rétegeinek támogatását szerezte meg az elmúlt években. 

 

A Nemzeti Tömörülés támogatóinak 54 százaléka ugyanis a munkásosztályból származik. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy ezek az emberek szegények, de biztosan nem jómódúak. Ugyanakkor a Nemzeti Tömörülés támogatottsága a 2022-es választásokhoz képest széles körben kiszélesedett. Az Ipsos szerint a nyugdíjas szavazók 12 százaléka támogatta a Nemzeti Tömörülést a 2022-es első fordulóban, míg a legutóbbi választáson ez a támogatottság 31 százalékra ugrott. Emellett a nők körében a 2022-es 17 százalékról 32 százalékra ugrott a párt támogatottsága 2024. június 30-án. A 35 év alattiak aránya 18 százalékról 32 százalékra, a felső jövedelmi kategóriába tartozók aránya pedig 15 százalékról 32 százalékra emelkedett. A párt még a nagyvárosokban is óriási népszerűségnek örvend, mindössze 13 százalékról 28 százalékra emelkedett a támogatottsága.

A választások második fordulóját július 7-én tartják, és Emmanuel Macron francia elnök máris jelezte, hogy a szélsőbaloldallal való szövetségkötést támogatja, hogy maximalizálja az esélyeket a Nemzeti Tömörülés parlamenti többségének megakadályozására. Bár ez a lépés bizonyára rengeteg szavazót eltántorít majd, elemzők szerint még így is elég lehet ahhoz, hogy a Nemzet Tömörülés ne szerezzen abszolút többséget a Nemzetgyűlésben. Jordan Bardella pártelnök többször megerősítette, hogy csak akkor vállalja a kormányzást, ha pártja megszerzi az abszolút többséget a második fordulóban. 

Eközben Emmanuel Macron francia elnök az utóbbi időben szinte elbújt a nyilvánosság elől. A tervezett nemzetközi kötelezettségvállalásoktól eltekintve napok óta nem látták. A júniusi európai parlamenti választáson elszenvedett vereség és az első fordulóban történtek után Macron centrista szövetsége most elkeseredett csatát vív a vezetője nélkül. A Politico úgy tudja, hogy a szövetségesei nem akarják, hogy a kampány élére kerüljön. Az elmúlt hetekben ugyanis a párt több nehézsúlyú tagja lobbizott azért, hogy Macron távol maradjon a kampánytól, amit az egyik kulcsfontosságú szövetségese „szükséges demakronizációnak” nevezett. Egy miniszter még a köztévében is elismerte, hogy Macron imázsa jelentősen megkopott.

Borítókép: Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés frakcióvezetője (Fotó: AFP/Dimitar DILKOFF)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.