Nem bíznak az ukrán–magyar megbékélésben Kárpátalján

A Kárpáti Igaz Szó rendezett internetes szavazást olvasói körében.

Forrás: Kárpáti Igaz Szó2024. 07. 22. 14:00
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tárgyal Kijevben 2024. július 2-án
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tárgyal Kijevben 2024. július 2-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor júliusi kijevi látogatása után felcsillant a remény, hogy sikerül rendezni az ukrán–magyar kapcsolatokat. A Kárpáti Igaz Szó című kárpátaljai magyar lap nem reprezentatív szavazásából azonban kiderült, a többség továbbra sem túl derűlátó a viszony rendezését illetően. A Facebookon rendezett voksolás alapján 

az olvasók 78 százaléka nem számít arra, hogy belátható időn belül normalizálódnak a Magyarország és Ukrajna közötti kapcsolatok. A kérdésre válaszolók közül mindössze kilencen (!) bíztak a problémák gyors és pozitív rendezésében.

– A kárpátaljai magyarság számára kétségkívül az lenne a legnagyobb hozadéka a két ország közötti viszony javulásának, ha Ukrajna jelzett szándékainak megfelelően helyreállítaná a közösség oktatási és nyelvi reformok előtt élvezett jogait – idézte az ügy kapcsán a lap Kosztur Andrást. A XXI. Század Intézet vezető kutatója emlékeztetettt, a két ország közötti bizalmi viszony helyreállítása szempontjából is ennek lehet döntő jelentősége, hiszen az elmúlt években a magyar–ukrán viszony elmérgesedéséhez elsősorban a kárpátaljai magyarság helyzetét érintő viták vezettek.

– Az ukrán–magyar kétoldalú viszonyt illetően annak lehet jelentősége, hogy Kijev elfogadja-e potenciális közvetítőként Magyarországot, ez ugyanis valóban a bizalom helyreállításáról tanúskodna.

Az ukrán vezetés egyelőre elzárkózik ettől, azonban közvetítőként csak olyanok tudnak fellépni, akik mindkét féllel megtartották a kommunikációs csatornákat – fogalmazott a szakértő.

A Kárpáti Igaz Szó teljes cikke itt olvasható.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.