Nemzetközi megfigyelők nélkül választanak Venezuelában

A venezuelai légtér lezárására hivatkozva nem engedélyezték a felszállást annak a repülőgépnek, amelyen korábbi latin-amerikai elnökök utaztak volna megfigyelőként a vasárnapi venezuelai választásokra – közölte José Raúl Mulino panamai elnök pénteken.

Forrás: MTI2024. 07. 27. 5:58
Mireya Moscoso volt panamai elnök beszél (balról jobbra) Marta Lucia Ramirez volt kolumbiai alelnök, Miguel Angel Rodriguez volt Costa Rica-i elnök, Vicente Fox volt mexikói elnök és Jorge Quiroga volt bolíviai elnök mellett az elnöki palotában tartott sajtótájékoztatón Panamavárosban 2024. július 26-án. A panamai kormány elítélte, hogy a venezuelai hatóságok pénteken megakadályozták a Nicolás Maduro kormányát élesen bíráló volt latin-amerikai elnökök egy csoportjának Caracasba való beutazását, akik a július 28-i elnökválasztásra érkeztek volna megfigyelőként.
Mireya Moscoso volt panamai elnök beszél (balról jobbra) Marta Lucia Ramirez volt kolumbiai alelnök, Miguel Angel Rodriguez volt Costa Rica-i elnök, Vicente Fox volt mexikói elnök és Jorge Quiroga volt bolíviai elnök mellett az elnöki palotában tartott sajtótájékoztatón Panamavárosban 2024. július 26-án. A panamai kormány elítélte, hogy a venezuelai hatóságok pénteken megakadályozták a Nicolás Maduro kormányát élesen bíráló volt latin-amerikai elnökök egy csoportjának Caracasba való beutazását, akik a július 28-i elnökválasztásra érkeztek volna megfigyelőként. Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Venezuelában a múlt héten rendeletet adtak ki a szárazföldi, a légi és a tengeri határok lezárására péntek éjféltől. A kormány a döntést azzal indokolta, hogy így kívánják szavatolni a biztonságot és védeni az elnökválasztást, amelyen Nicolás Maduro elnök a harmadik mandátumáért indul.
A repülőgép utasai között voltak egykori államfők is, közöttük Mireya Moscoso panamai és Vicente Fox korábbi mexikói elnök.

A gép nem kapott felszállási engedélyt a panamai Tocumenben, amíg ők a fedélzeten tartózkodtak – írta az X mikroblogon José Raúl Mulino.
„Nicolás Maduro ideiglenesen leállíttatta a Copa panamai légitársaság minden Caracasba és Venezuelába induló járatát” – mondta Vicente Fox, miután leszállt a gépről.
A panamai külügyminisztériumba kérették Venezuela panamai diplomáciai képviselőjét - közölte az X-en Javier Martínez-Acha Vásquez panamai külügyminiszter.

A héten Alberto Fernández korábbi argentin elnök és a brazil választási bíróság mondta vissza a venezuelai választási megbízatását a szavazás tisztaságával és átláthatóságával kapcsolatos aggodalmak miatt. Magas rangú amerikai vezetők pénteken újságírók előtt aggasztónak nevezték, hogy Nicolás Maduro intézkedéseket hozott a nemzetközi megfigyelés korlátozására, és felszólították az elnököt: gondolja át a korábbi vezetők utazásának megakadályozására vonatkozó döntését.

Borítókép: Mireya Moscoso volt panamai elnök beszél (balról jobbra) Marta Lucia Ramirez volt kolumbiai alelnök, Miguel Angel Rodriguez volt Costa Rica-i elnök, Vicente Fox volt mexikói elnök és Jorge Quiroga volt bolíviai elnök mellett az elnöki palotában tartott sajtótájékoztatón Panamavárosban 2024. július 26-án. A panamai kormány elítélte, hogy a venezuelai hatóságok pénteken megakadályozták a Nicolás Maduro kormányát élesen bíráló volt latin-amerikai elnökök egy csoportjának Caracasba való beutazását, akik a július 28-i elnökválasztásra érkeztek volna megfigyelőként (Fotó: Arnulfo Franco/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.