Összeomlás szélén a német kórházi rendszer?

A német kórházak többsége nehéz anyagi helyzetben van, rengeteg intézményt fenyeget a csőd. A szövetségi kormány reformot tervez, de ennek hatásai kiszámíthatatlanok lehetnek.

2024. 07. 13. 18:10
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy nemrég végzett felmérés szerint a megkérdezett 650 német kórház több mint fele úgy nyilatkozott, hogy óriási pénzügyi bajban vergődik. A Roland Berger vezetési tanácsadó cég felmérése szerint a fizetőképességüket veszélyeztetettnek vagy súlyosan veszélyeztetettnek tartják – olvasható a Die Welt című lapban.

 

Ez azt jelenti, hogy a kórházak mintegy 28 százaléka az év végére fizetésképtelenséggel nézhet szembe.

Az állami kórházak különösen érintettek – hangsúlyozta Peter Magunia, a tanácsadó cég partnere. 

Nemcsak a kis kórházakról van szó, hanem a legnagyobb intézményekről is, köztük a maximális ellátást nyújtó intézményekről és az egyetemi kórházakról

– tette hozzá. Úgy vélte, hogy számos egészségügyi intézmény belátható időn belül bezárhatja kapuit.

Janes Grotelüschen, a Roland Berger egy másik munkatársa szerint ez az óriási kihívás még súlyosabb a nagyobb városokban. A vidéki területekkel ellentétben ugyanis a városokban nagyobb kapacitásbeli problémák vannak. A vidéki területeken viszont a kórházak viszont állandó ágyhiánnyal küzdenek.

De a személyzetből is hiány van. Az ápolószemélyzet és a kórházi alkalmazottak alacsony jövedelme miatt a városi kórházaknak néha még nehezebb dolgozót találniuk, mert a megélhetési költségek nincsenek összhangban a tarifákkal

– mondta Grotelüschen. Hosszú távon a kórházaknak érdemes lesz összeolvadniuk, véli Magunia, aki kiemelte, hogy az ügyvezetők fele gondolkodik ezen a lépésen. Sok kórház ugyanis csak társulva lesz képes fennmaradni.

A Német Kórházszövetség még márciusban az egészségügyi intézmények példátlan gazdasági helyzetére figyelmeztetett. A 2024 januárjában már hat fizetésképtelenségi bejelentés érkezett, ami arra utal, hogy 2024-ben ismét megdől az előző évi negatív rekord – figyelmeztetett akkor a szövetség.

A szociáldemokrata–zöld–liberális szövetségi kormány jövőre kórházreformot tervez ugyan, de szakértők szerint jelenleg egyetlen kórház sem tudja kiszámítani a reform hatásait, és a saját kórházára levetíteni azt.

Borítókép: A németországi kórházak jelentős része a csőd felé száguld (Fotó: DPA Picture-Alliance via AFP/PATRICK PLEUL)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.