Rejtélyes betegség pusztít, már halálos áldozata is van a kórnak

Először okozta ember halálát a Zika-vírushoz hasonló elváltozásokkal járó Oropouche-láz – jelentette be a brazil egészségügyi minisztérium csütörtökön két észak-brazíliai nő halála kapcsán. Mutatjuk a tüneteket.

Forrás: MTI2024. 07. 26. 13:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az északi Bahia szövetségi államból származó nők a Dengue-lázhoz hasonló súlyos tüneteket produkáltak – tudatta közleményében az egészségügyi tárca. 

Ez idáig nem létezett olyan tudományos jelentés, amely a betegség okozta halálesetről számolt volna be

– hangsúlyozta a minisztérium, hozzátéve, hogy idén már 7236 Oropouche-fertőzöttet rögzítettek.

A hatóságok egy harmadik, feltételezhetően szintén Oropouche-láz okozta haláleset ügyében is nyomozást indítottak Santa Catarina szövetségi államban. Ezenfelül hat másik esetben is vizsgálódnak, köztük azokban, amikor az anyáról a magzatra átterjedő fertőzés két magzat halálához vezetett.

A vírus a Trinidad és Tobagóban található Oropouche folyóról kapta a nevét, ahol először fedezték fel. Az Oropouche-láz főként az Amazonas vidékén és a dél-amerikai országokban, szúnyogok és kullancsok által terjesztett betegség, amely a Zika-vírushoz hasonló elváltozásokat okozhat.

A megbetegedés lázzal, erős fejfájással és ízületi fájdalommal járhat. A legtöbb esetben gyenge lefolyású, de a terhes anyák esetében komoly komplikációkhoz vezethet és idegrendszeri rendellenességeket okozhat az újszülött és a fertőzött anya szervezetében.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay, jarmoluk)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.