Roberta Metsola az EP új elnöke

Ma kezdődött a júliusi strasbourgi plenáris ülés, amelyen az első fontos döntés már megszületett. Az EP-képviselők Roberta Metsolának szavaztak bizalmat.

2024. 07. 16. 12:36
WEBER, Manfred; METSOLA, Roberta
Strasbourg, 2024. július 16. Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) elnöke (b) mellett, miután újraválasztották a júniusi választások eredményeképpen létrejövõ EP alakuló ülésén Strasbourgban 2024. július 16-án. MTI/EPA/Ronald Wittek Fotó: Ronald Wittek
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Roberta Metsola tölti be újra az Európai Parlament elnöki pozícióját, 562 szavazatot kapott a mai plenáris ülésen az EP-képviselőktől. 

A vezető pozícióért Roberta Metsola és Irene Montero versengett. Az elnöknek a képviselők által leadott szavazatok abszolút többségét kellett megszereznie, ami sikerült is neki elsőre.

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke, miután újraválasztották a júniusi választások eredményeképpen létrejövő EP alakuló ülésén Strasbourgban 2024. július 16-án. (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)
Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke, miután újraválasztották a júniusi választások eredményeképpen létrejövő EP alakuló ülésén Strasbourgban 2024. július 16-án (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)

A kedd délelőtti szavazáson a 45 éves máltai 562 szavazatot szerzett az újonnan megválasztott képviselőktől, ami kényelmes győzelmet jelent. Beszédében az Európai Parlamentben elkövetkező munka célkitűzéseire hívta fel a figyelmet. 

Biztosítanunk kell, hogy a politikánk ne csak működjön, hanem jól működjön a fiatalok, a családok és a gazdaság valamennyi területén. Közös felelősségünk az, hogy egy jobb Európát hagyjunk magunk mögött, mint amelyet kaptunk. És mi így fogunk tenni, egy olyan Európát fogunk létrehozni, amely biztonságot ad az embereknek és nem enged a szomszédságunkban élő diktátorok expanziós álmainak; amely legyőzi a még mindig fennálló hibrid fenyegetéseket, amely megvédi stratégiai autonómiánkat, amely fenntartja a békét, s amely megérti, hogy a fenyegetés, amellyel szembenézünk, nagyon is valós.

– mondta Roberta Metsola, majd hozzátette:

Ez már nem pártpolitikáról szól.

„Európa a remény. Európa mindannyiunk. Európa maga a válasz” – zárta beszédét a máltai politikus. 

Az új elnök két és fél éven keresztül fogja vezetni az Európai Unió Parlamentjét. Az elnök irányítja az intézmény tevékenységét, levezeti a plenáris üléseket és elfogadottnak nyilvánítja az unió költségvetését. A nemzetközi kapcsolatokban a többi uniós intézménnyel szemben az elnök képviseli a parlamentet. 

Borítókép: Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) elnöke (b) mellett, miután újraválasztották a júniusi választások eredményeképpen létrejövő EP alakuló ülésén Strasbourgban 2024. július 16-án (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.