Roger Köppel: Orbán Viktornak sikerült elérnie, hogy a béke kerüljön a középpontba

Hogy értékeli a magyar kormányfő békemisszióját? Mit szól a brüsszeli reakciókhoz? Mit látott Kijevben és Moszkvában? A Mandiner interjút készített a Die Weltwoche című svájci hetilap főszerkesztőjével, aki elkísérte útjára a miniszterelnököt.

2024. 07. 12. 21:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Roger Köppel a Mandinernek elmondta, váratlanul kapott egy hívást, hogy elmenne-e a magyar miniszterelnökkel Kijevbe egy szigorúan titkos szervezésű látogatásra, amire „természetesen” igent mondott. Mint fogalmazott:

Bár ez az út nem a béketárgyalásokról szólt, valójában békemissziónak tekinthető. Orbán Viktor úgy mondta, a legfontosabb megbízatás neki most a tények feltárása, vagyis annak megismerése, hogy miként látja a háborús helyzetet Volodimir Zelenszkij ukrán és Vlagyimir Putyin orosz elnök. Hogy hogyan értékelik az előterjesztett békejavaslatokat, hol vannak számukra a vörös vonalak, és hogyan képzelnek el egy béketárgyalást. Ezekre a kérdésekre akart választ kapni, egyfajta alapozó munkát végzett tehát.

Szerinte azért fontos ezt hangsúlyozni, mert az első reakciókban – különösen Brüsszelből – kritikusan és kicsinyesen Orbán Viktor szemére vetették, hogy felhatalmazás nélkül folytatott tárgyalásokat és tulajdonított magáénak egy megbízatást. 

Le kell szögezni: Orbán Viktor kezdettől fogva világosan elmondta, ez nem tárgyalás, hanem tisztázó célú tényfeltárás. Pimaszságnak tartom, hogy Orbán szemére vetik, hogy Putyin-barát 

– tette hozzá. Roger Köppel az interjúban arról is beszélt, hogy a legnagyobb tisztelettel van Orbán Viktor iránt, mert sikerült neki egy közepes méretű ország miniszterelnökeként a saját súlycsoportja felett játszani. 

Ezt a politikai sikerének köszönheti, annak, hogy egy karizmatikus politikus, aki tartja magát az alapelveihez – akkor is, ha kritizálják

– emelte ki. Megjegyezte:

Talán sikerült meggyőznie a magyar miniszterelnöknek Zelenszkijt arról, hogy az oroszokat be kell vonni.

A teljes interjú IDE KATTINTVA a Mandiner oldalán olvasható. 

Borítókép: Roger Köppel (Fotó: Mandiner)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.