Több tucat rabmunkást szabadított ki a rendőrség

Harminchárom indiai mezőgazdasági vendégmunkást szabadított ki a rabszolgasághoz hasonló munkakörülmények közül a rendőrség az észak-olaszországi Verona tartományban, és közel félmillió eurót (196 millió forint) koboztak el a visszaéléssel gyanúsított két zsarolójuktól.

2024. 07. 13. 19:03
Fotó: Anadolu via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A munkahelyi kizsákmányolás azóta került Olaszországban a figyelem központjába, miután júniusban életét vesztette egy indiai gyümölcsszedő, akinek a karját levágta egy gép.

A rendőrségi vizsgálat szerint a legutóbbi esetben a gyanúsítottak, egy szervezett bűnbanda vezetői, szintén indiaiak, idénymunkákra kiadott engedélyekkel vitték honfitársaikat Olaszországba, fejenként 17 ezer euróért, szebb jövőt ígérve nekik.

A bevándorlókat mezőgazdasági munkákra alkalmazták, a hét minden napján 10-12 órát dolgoztak 4 eurós órabérért, amit csak akkor kaptak meg, ha kifizették az összes adósságukat

– közölte a rendőrség, amely rabszolgaságnak minősítette, ahogyan a bevándorlókkal bántak. Egyeseket arra kértek, hogy további 13 ezer euró kifizetéséig ingyen dolgozzanak, amiért állandó foglalkoztatási engedélyt ígértek nekik, amelyet a rendőrség szerint sohasem kaptak volna meg.

A gyanúsítottak ellen rabszolgatartással és munkahelyi kizsákmányolással kapcsolatos bűncselekmények miatt emeltek vádat, az áldozatok pedig védelmet, munkalehetőséget és legális lakhatási okmányokat kapnak – közölte a rendőrség.

Más európai országokhoz hasonlóan Olaszország is gyakran pótolja vendégmunkásokkal a növekvő munkaerőhiányt, és a kiadott vízumok rendszerével gyakran visszaélnek. Az országban szintén gondot jelent a munka törvénykönyvének megsértése. Az Istat nemzeti statisztikai hivatal 2021. évi adatai szerint az olaszországi munkások mintegy 11 százalékát foglalkoztatták jogellenesen, a mezőgazdaságban ez az arány több mint 23 százalék volt.

Borítókép: Tömegek tüntették Olaszországban, miután júniusban életét vesztette egy indiai gyümölcsszedő (Fotó: Anadolu via AFP/RICCARDO DE LUCA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.