Trumpot lövedék találta el, állapította meg az FBI

Donald Trump volt elnököt lövedék találta el egy nyugat-pennsylvaniai kampányrendezvényen elkövetett merénylet során – közölte pénteken az FBI, miután közel két hete folynak a találgatások arról, hogy mi okozta a jobb fülét ért véres sérülést.

2024. 07. 27. 9:12
Donald Trump volt amerikai elnök, a Republikánus Párt elnökjelöltjét körbe veszik a védelmét ellátó titkosszolgálat ügynökei a Pennsylvania állambeli Butlerben rendezett kampánygyűlésen 2024. július 13-án. A rendezvényen Trump beszéde közben lövések dördültek, a politikus a jobb fülén megsérült, de védőgyűrűben a saját lábán hagyta el a pódiumot. A támadásban egy néző azonnal meghalt, miután fejbe lőtték, ketten pedig  életveszélyesen megsebesültek. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) Trump elleni gyilkossági kísérletként kezeli az ügyet. A támadóval a helyszínen végeztek a hatóságok.
Donald Trump volt amerikai elnök, a Republikánus Párt elnökjelöltjét körbe veszik a védelmét ellátó titkosszolgálat ügynökei a Pennsylvania állambeli Butlerben rendezett kampánygyűlésen 2024. július 13-án. A rendezvényen Trump beszéde közben lövések dördültek, a politikus a jobb fülén megsérült, de védőgyűrűben a saját lábán hagyta el a pódiumot. A támadásban egy néző azonnal meghalt, miután fejbe lőtték, ketten pedig életveszélyesen megsebesültek. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) Trump elleni gyilkossági kísérletként kezeli az ügyet. A támadóval a helyszínen végeztek a hatóságok. Fotó: MTI/AP/Gene J. Puskar
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ami Trump volt elnököt fülön találta, az egy lövedék volt, akár egészben, akár kisebb darabokra töredezve, amelyet az elhunyt merénylő puskájából lőttek ki” – áll az iroda közleményében, amelyben igyekezett eloszlatni a július 13-i lövöldözésről szóló ellentmondásos beszámolókat. Christopher Wray FBI-igazgató a hét elején azt mondta a törvényhozóknak, hogy a tisztviselők még mindig elemzik a bizonyítékokat, hogy megállapítsák, mi találta el Trumpot: golyó, repesz, üveg vagy valami más.

Donald Trump ragaszkodott ahhoz, hogy érezte, ahogy a lövedék átszakítja a bőrét, és túlélését isteni tettnek állította be – írja a The Wall Street Journal. 

Több vizsgálat is folyik annak kiderítésére, hogy a húszéves férfi hogyan tudott felmászni egy tetőre, ahonnan szabad rálátása volt Trumpra, és hogyan tudott tüzet nyitni egy AR–15-ös puskával. Egy néző, Corey Comperatore meghalt, két másik ember pedig súlyosan megsérült. A titkosszolgálat mesterlövész csapata visszalőtt és megölte Crooksot.

A merénylet a titkosszolgálat legnagyobb kudarca volt Ronald Reagan elnök 1981-es megtámadása óta, ami Kimberly Cheatle igazgatót kedden lemondásra késztette. Wray másnap tanúvallomást tett a képviselőház igazságügyi bizottsága előtt, és körültekintő válaszokat adott a Trump sérülésével kapcsolatos kérdésekre, amelyek egyes republikánusok részéről kritikát váltottak ki.

Trump pénteken közölte, hogy tervezi, hogy visszatér a merénylet helyszínén lévő farmshow területére egy nagygyűlésre, amelyen tiszteleg az elhunyt férfi és a sérültek előtt.

Borítókép: Donald Trump volt amerikai elnök, a Republikánus Párt elnökjelöltjét körbe veszik a védelmét ellátó titkosszolgálat ügynökei a Pennsylvania állambeli Butlerben rendezett kampánygyűlésen 2024. július 13-án. A rendezvényen Trump beszéde közben lövések dördültek, a politikus a jobb fülén megsérült, de védőgyűrűben a saját lábán hagyta el a pódiumot. A támadásban egy néző azonnal meghalt, miután fejbe lőtték, ketten pedig  életveszélyesen megsebesültek. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) Trump elleni gyilkossági kísérletként kezeli az ügyet. A támadóval a helyszínen végeztek a hatóságok (Fotó: MTI/AP/Gene J. Puskar)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.