Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Trumpot megilleti a mentelmi jog

Az amerikai Legfelsőbb Bíróság szerint Donald Trumpot megilleti a mentelmi jog.

2024. 07. 01. 19:44
Donald Trump volt amerikai elnök részt vett a CNN 2024-es elnökjelölti vitáján a CNN stúdiójában Atlantában, az Egyesült Államokban, Georgia államban június 27-én.
Fotó: Kyle Mazza / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokak szerint gyakorlatilag nincs realitása annak, hogy Donald Trumpot börtönbe zárják a választások előtt, akkora lenne a felborodás Amerika-szerte. Ezt a feltételezést még jobban megerősíti az amerikai Legfelsőbb Bíróság hétfői döntése, amely szerint Donald Trump volt elnök jogosult bizonyos fokú mentességre a szövetségi büntetőeljárás alól a hivatali ideje alatt tett hivatalos intézkedései miatt – számolt be a Breitbart alapján a Mandiner. A lap arról is tudósított, hogy a bíróság 6:3 arányban hozta meg a döntését.

A hatalmi ágak szétválasztására épülő alkotmányos struktúránk értelmében arra a következtetésre jutottunk, hogy az elnöki hatalom természete lehetővé teszi, hogy a volt elnök bizonyos fokú mentességet élvezzen a büntetőjogi felelősségre vonás alól a hivatali ideje alatt elkövetett hivatalos cselekmények miatt. Legalábbis az elnök alapvető alkotmányos hatáskörének gyakorlása tekintetében ennek a mentességnek abszolútnak kell lennie

– fogalmazott John Roberts főbíró.

A Legfelsőbb Bíróság szerint – mint a foxnews.com megírta – a volt elnöknek jelentős mentessége van a vádemelés alól a hivatali ideje alatt elkövetett hivatalos cselekmények miatt, de nem a nem hivatalos cselekmények miatt. A Legfelsőbb Bíróság döntésével visszaküldte az ügyet egy alsóbb fokú bíróság elé, mivel az igazságszolgáltatás nem alkalmazta az ítéletet arra vonatkozóan, hogy Trump volt elnök mentes-e a vádemelés alól a 2020-as eredmények megdöntésére tett erőfeszítésekkel kapcsolatos cselekmények miatt.

„Az elnök nem élvez mentelmi jogot nem hivatalos cselekedetei miatt, és nem minden hivatalos, amit az elnök tesz” – tette hozzá John Roberts főbíró. 

Mint kifejtette, az elnök nem áll a törvények felett, de a Kongresszus nem minősítheti kriminalizálhatóvá az elnök magatartását a végrehajtó hatalom alkotmány szerinti feladatainak ellátása során. 

Az elnököt tehát alapvető alkotmányos jogosítványainak gyakorlása miatt nem lehet büntetőeljárás alá vonni, és minden hivatalos cselekménye miatt legalább a vádemelés alóli vélelmezett mentelmi jog illeti meg. Ez a mentelmi jog az Ovális Iroda minden lakójára egyformán vonatkozik, politikától, politikától vagy párttól függetlenül – magyarázta.

Az mindenesetre már egyre biztosabb, hogy a Legfelsőbb Bíróság beavatkozása további hónapokig tartó késedelmet garantál, ami azt jelenti, hogy nagyon csekély esély van arra, hogy bármelyik tárgyalás is elkezdődik a november 5-i választások előtt.

Borítókép: Donald Trump (Fotó: NurPhoto / AFP / Kyle Mazza)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.