Új EP-frakciót alakít a német jobboldali AfD – nagy bejelentésre készül a párt

Nagy bejelentésre készül a német jobboldali Alternatíva Németországért nevű párt: német sajtóértesülések szerint szerda este jelentheti be a párt európai parlamenti frakciójának megalakulását. Tervek szerint az alakulat a Szuverén Nemzetek Európája nevet viselheti majd, vezetője pedig René Aust, a német párt türingiai parlamenti képviselője lehet. A frakcióhoz magyar párt is csatlakozott.

2024. 07. 10. 14:23
WEIDEL, Alice
Alice Weidel, a német ellenzéki Alternatíva Németországnak (AfD) párt társelnöke. Fotó: Hannibal Hanschke Forrás: MTI/EPA
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már egy ideje keringtek a hírek arról, hogy a német jobboldali Alternatíva Németországért (AfD) nevű párt frakciót alapíthat az Európai Parlamentben, ám kedden megérkezett a hivatalos bejelentés is. Alice Weidel társelnök szóvivője erősítette meg a Die Welt nevű német napilap értesüléseit – számolt be az MTI. A frakciónak 28 képviselője – közülük 14-en az AfD tagjai – van kilenc uniós tagországól.

Német sajtóinformációk szerint a német párt a Szuverén Nemzetek Európája nevet javasolta az új partnereknek, a Der Tagesspiegel berlini napilap arról írt, René Aust, az AfD türingiai parlamenti képviselője lesz a képviselőcsoport vezetője. Az alelnököket tekintve pedig még folynak a tárgyalások, leghamarabb szerda este adhat ki közleményt a párt.

A frakcióban az AfD mellett a Mi Hazánk Mozgalom, a Visszahódítás (Reconquete) Franciaországból, a Szabadság és Függetlenség Konföderáció (Konfederacja) Lengyelországból, az Újjászületés Bulgáriából, a Se Acabó La Fiesta Spanyolországból, a Szabadság és Közvetlen Demokrácia Párt (SPD) Csehországból, a Köztársaság (Republika) Szlovákiából és a Nép és Igazságosság Unió Litvániából vesz részt.

Csatlakozásukat több párt politikusa megerősítette szerdán: a cseh SPD vezetője, Tomio Okamura a helyi CTK hírügynökségnek beszélt a közös frakció létrehozásának tervéről, Toroczkai László pedig a Mi Hazánk Mozgalom nevében jelentette be közösségi oldalán a csatlakozást. Beszámolója szerint az új európai szövetségnek tavaly Budapesten tették le az alapjait, majd a szófiai nyilatkozattal megerősítették – idézte a politikust az MTI.

A német párt azonban várja a csatlakozni kívánókat, közölte Weidel szóvivője.

Az AfD által kezdeményezett frakció nem sokkal azután alakulhat meg, hogy Orbán Viktor, Andrej Babis volt cseh miniszterelnök, valamint Herbert Kickl volt osztrák belügyminiszter létrehozta a Patrióták Európáért nevű jobboldali frakciót.

Noha a német párt frakciójához is már sokan csatlakoztak, elemzők úgy látják, hogy az AfD frakciója lényegesen kisebb lehet, mint amit Orbán Viktor és szövetségesei létrehoztak – hangsúlyozta cikkében a ZDF német közszolgálati média.

Borítókép: Alice Weidel, a német ellenzéki Alternatíva Németországnak (AfD) párt társelnöke (Fotó: MTI/EPA/Hannibal Hanschke)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.