Vallott a moszkvai robbantó, ukrán szál is megjelent az ügyben

Együttműködött a kijevi különleges szolgálatokkal a moszkvai gépkocsirobbantás feltételezett elkövetője. Saját állítása szerint pénzt és ukrán útlevelet kínáltak neki.

2024. 07. 26. 9:05
A DHA török ​​hírügynökség (Demiroren hírügynökség) által 2024. július 24-én közzétett fotón egy orosz személy látható, akit azzal gyanúsítanak, hogy 2024. július 24-én bombamerényletet követett el Moszkvában. (Fotó: Demiroren News AAgency / AFP) Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Törökországból Oroszországba szállították Jevgenyij Szerebrjakovot, akit azzal vádolnak, hogy felrobbantott egy autót Moszkva északi részén. Erről ír az Interfax orosz hírügynökség. A feltételezett támadót az Oroszországi Föderáció Szövetségi Biztonsági Szolgálata az orosz belügyminisztériummal együtt, valamint a Török Köztársaság különleges szolgálatainak és rendészeti szerveinek közreműködésével a törökországi Bodrum városában vették őrizetbe.

Hozzátették, hogy az orosz FSZB tisztjei az Oroszországi Föderáció Nyomozóbizottságának nyomozói elé állították a gyanúsítottat, hogy fényt derítsenek az ügy további részleteire.

A belügyminisztérium hivatalos képviselője, Irina Volk azt mondta, hogy a gyanúsított személyazonosságát „a lehető leghamarabb” megállapították, őrizetbevételét pedig az Interpol csatornáin egyeztették. Szerebrjakov most előzetes letartóztatásba kerül.

Moszkva északi részén, egy parkolóban szerda reggel pokolgép robbant egy Toyota Land Cruiser terepjáróban. Irina Volk, az orosz belügyminisztérium szóvivője közölte, hogy a robbanószerkezetet a vezetőülés alatt rejtették el. A robbanás egybehangzó sajtójelentések szerint egy férfi mindkét lábfejét leszakította, a nőt szilánkok sebesítették meg. Mindkettőjüket kórházban ápolják, írta meg lapunk korábban.

Több sajtóorgánum azt jelentette, hogy a gépkocsi Andrej Torgasov 49 éves őrnagy tulajdona, aki jelenleg az orosz védelmi minisztérium alkalmazottja, és aki korábban a vezérkar felderítési főcsoportfőnökségén (GU) a védett kommunikációért felelős részleg egyik vezetője volt. Maga Torgasov őrnagy az RT televíziónak nyilatkozva cáfolta, hogy az autója felrobbant volna. A terepjáróban súlyosan megsebesült férfi felesége később azt közölte az RT-val, hogy férjét a teljes névazonosság miatt összetéveszthették a katonatiszttel.

Az ügyben pedig ukrán szál is megjelent. A gyanúsított a kihallgatásán elmondta, hogy 2023 februárjában kezdett együttműködni az ukrán különleges szolgálatokkal. Ezt maga kezdeményezte. Egy bizonyos ponton pedig az SZBU egyik tagja javasolta, hogy távolítsa el az orosz tisztet. A gyilkosságért 10-20 ezer dollár jutalmat és ukrán útlevelet ígértek neki, írja az orosz sajtó. Szerebrjakov azt is elismerte, hogy bombát helyezett el az autó alá Moszkvában. 

Borítókép: A DHA török ​​hírügynökség (Demiroren hírügynökség) által 2024. július 24-én közzétett fotón egy orosz személy látható, akit azzal gyanúsítanak, hogy 2024. július 24-én bombamerényletet követett el Moszkvában (Fotó: Demiroren News Agency/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.