Végképp megkérdőjeleződött a CIA elfogulatlansága

A hírszerző szervezet hazudott az amerikai törvényhozásnak tett vallomásában.

2024. 07. 20. 12:11
Hunter Biden, Joe Biden amerikai elnök fia
Hunter Biden, Joe Biden amerikai elnök fia (Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A CIA amerikai hírszerző ügynökség elismerte, hogy hazudott az amerikai képviselőháznak arról a 2020 októberében kelt levélről, amelyben hírszerző ügynökök orosz dezinformációnak minősítették a Joe Biden fiának, Hunter Bidennek az elhagyott laptopjáról származó információkat – számol be róla a The New York Post amerikai napilap. A levéllel nyíltan Joe Biden akkori demokrata elnökjelölt esélyeit akarták növelni a választási kampány hajrájában.

Hunter Biden, Joe Biden amerikai elnök fia és felesége, Melissa Cohen távozik a Delaware állambeli Wilmington szövetségi bíróságáról (Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds)
Hunter Biden, Joe Biden amerikai elnök fia és felesége, Melissa Cohen távozik a Delaware állambeli Wilmington szövetségi bíróságáról (Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds)

A levelet ötvenegy hírszerző ügynök írta alá, de a CIA sokáig tagadta, hogy ezek az ügynökök, köztük Michael Morell, aki korábban a szervezet igazgatóhelyettese és megbízott igazgatója is volt, a levél keletkezése idején aktív jogviszonyban lettek volna.

Erre az állításra azonban magán a CIA-n belülről érkezett cáfolat. Egy áprilisi levélben Robert Dugas, a CIA peres ügyekért és vizsgálatokért felelős helyettes főtanácsadója egy öt nevet tartalmazó táblázatot osztott meg az illetékes képviselőházi bizottságok elnökeivel, amelyből kitűnik, hogy a levél aláírói közül legalább Morell és David Buckley aktív szerződéses jogviszonyban voltak a szervezettel.

A CIA mostani beismerésében a „szerződési dokumentáció téves értelmezésével” indokolta a „tévedést”, azonban a történtek komoly kételyeket vetnek fel a CIA pártatlanságával kapcsolatban.

Claudia Tenney republikánus képviselő egyenesen a levél aláíróinak jogi felelősségre vonására szólított fel – írja a Fox News amerikai televíziós hálózat. 

Borítókép: Hunter Biden, Joe Biden amerikai elnök fia (Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.