A lengyel gazdák ismét tüntetéseket terveznek az ukrán határon

Az ukrán termékek túlságosan olcsók a lengyel termékekhez képest.

Forrás: zn.ua2024. 08. 31. 9:55
Lengyel gazdák tiltakoznak az ellen, hogy a lengyel piacot elárasszák az Ukrajnából származó termékekkel 2024 márciusában
Lengyel gazdák tiltakoznak az ellen, hogy a lengyel piacot elárasszák az Ukrajnából származó termékekkel 2024 márciusában Fotó: NurPhoto via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lengyel gazdák a szántóföldi munkák befejezése után visszatérhetnek az ukrán határhoz tiltakozni. Úgy vélik, hogy az Ukrajnából érkező olcsó mezőgazdasági termékek áradata különösen a bogyós gyümölcsök piacát teszi tönkre – jelentette az EastFruitra hivatkozva a Zn.ua.

A lengyel gazdák becslése szerint a málna kilogrammjáért jelenleg 6,5-7 zlotyt (640 forint) kapnak. Ez a jövedelmezőségi szint alatt van. Az agrárszakemberek attól tartanak, hogy a felvásárlási árak tovább csökkennek.

A lengyel gazdák szerint Lengyelország nem tud versenyezni Ukrajnával a nemzetközi piacon, mert a termelési költségek ott sokkal alacsonyabbak. Az ukránok nem kötelesek megfelelni az EU szigorú környezetvédelmi előírásainak. Ráadásul a Lengyelországba érkező ukrán áruk ellenőrzési rendszere továbbra sem működik.

A lengyel gazdák legutóbb idén júniusban blokkolták a határt. Akkor a Rawa-Russzkaja–Hrebenne ellenőrző pontot zárták le a teherautók számára – emlékeztet a lap.

Borítókép: Lengyel gazdák tiltakoznak, az ellen, hogy a lengyel piacot elárasszák az Ukrajnából származó termékekkel 2024 márciusában (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.