A vallás elnyomása ellen tüntettek Varsóban

Csökkentenék az iskolákban a hittanórákat.

2024. 08. 24. 16:12
A lengyel kormány visszaszorítaná a keresztény tanokat a templomokba
A lengyel kormány visszaszorítaná a keresztény tanokat a templomokba Fotó: NurPhoto via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több százan gyűltek össze a napokban a varsói várnál, hogy tiltakozzanak az iskolai hittanórák megszüntetése ellen. A tüntetők arra figyelmeztettek, hogy az új irányelvek alapjaiban rázzák meg a keresztény gyökerekkel rendelkező országot.

A Remix News írt arról, hogy a tiltakozást az oktatási minisztérium azon döntésére válaszul szervezték, hogy csökkentik a hittanórák számát a lengyel iskolákban. A demonstrálók felhívták Andrzej Duda elnök figyelmét arra, hogy a Barbara Nowacka miniszter által kiadott minisztériumi határozatot az alkotmánybíróság elé kell küldeni.

A lengyel katolikus püspöki konferencia korábban tiltakozását fejezte ki egy közleményben. A püspökök rámutattak, hogy a hitoktatás 23 európai országban az állami tantervek szerves részét képezi. Rámutattak, hogy Lengyelországban a szülők közel nyolcvan százaléka beíratja gyermekét az iskolai hittanórákra, és felszólították az illetékes szerveket, hogy legyenek tekintettel a szülők akaratára.

Az állami iskolákban zajló hitoktatás összhangban van a lengyel alkotmányban, valamint a Lengyelország és az Apostoli Szentszék által aláírt konkordátumban rögzített alapjogokkal – hangsúlyozták a püspökök.

Arra biztatták a hívőket és a katolikus médiát, hogy hívják fel a közvélemény figyelmét az iskolai hittan értékére. Aláhúzták: a hittan oktatása hozzájárul az iskola művelődési szerepének betöltéséhez, integráns részét képezi az értelmi, erkölcsi és lelki nevelésnek.

Lengyelországban jelenleg az óvoda, általános vagy középiskola akkor köteles megszervezni egy adott osztályban a hitoktatást (illetve másik választható lehetőségként az etikaórákat), ha legalább hét tanuló jelentkezett erre.

Borítókép: A lengyel kormány visszaszorítaná a keresztény tanokat a templomokba (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.