Amerikai külügyminiszter: Netanjahu elfogadta az amerikai áthidaló javaslatot

Antony Blinken amerikai külügyminiszter izraeli tárgyalásai után a médiának adott hétfői nyilatkozatában bejelentette, hogy Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök megerősítette számára, hogy Izrael elfogadja az amerikai áthidaló javaslatot a gázai tűzszünetre és túszalkura, s most ezt az iszlamista Hamász terrorszervezetnek is meg kell tennie.

Forrás: MTI2024. 08. 19. 21:59
Antony Blinken amerikai külügyminiszter Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az új amerikai javaslatot Joe Biden amerikai elnök Egyiptommal és Katarral együttműködve szövegezte meg.

A vele folytatott eredményes találkozó után Netanjahu megerősítette, hogy Izrael jóváhagyja a közvetítői egyezményt. Most a Hamásznak kell ugyanezt megtennie

– mondta Blinken.

A következő napokban találkoznak a felek, hogy megállapodjanak az alku végrehajtásával kapcsolatban. Ezek még mindig bonyolult és nehéz döntéseket igénylő kérdések – hangsúlyozta Blinken.

Itt és az egész térségben érezni ez egyezmény létrehozásának sürgősségét, hogy az a lehető leghamarabb megtörténjen. Az Egyesült Államok elkötelezte magát amellett, hogy ezt tegye, mégpedig hogy ezt most tegye meg

– közölte az amerikai külügyminiszter. Hozzátette, hogy az izraeli látogatás után Egyiptomban és Katarban folytatja útját, hogy erőfeszítéseket tegyen az alku megszületéséért. Netanjahu azt mondta Blinken nyilatkozata után, hogy az Egyesült Államok és Izrael közös erőfeszítéseket tesz a maximális számú élő túsz szabadon bocsátásáért már az ügylet első szakaszában.

A Hamász vasárnap este visszautasította az amerikai áthidaló javaslatot. Nyilatkozatukban azzal vádolták Netanjahut, hogy új feltételeket és követeléseket támaszt, hogy meghiúsítsa a tárgyalásokat és meghosszabbítsa a gázai háborút.

Borítókép: Antony Blinken amerikai külügyminiszter (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.