Az amerikai elnök folyamatos kapcsolattartást kért Izraellel

Joe Biden amerikai elnök vasárnap utasította tisztviselőit, hogy folyamatosan tartsák a kapcsolatot Izraellel azt követően, hogy az izraeli hadsereg vasárnap megelőző csapásokat hajtott végre Libanonban a libanoni síita Hezbollah mozgalom által indított nagyszabású támadás ellen.

Forrás: MTI2024. 08. 25. 9:43
A Dél-Libanonból kilőtt rakétákat elfogja az izraeli Iron Dome légvédelmi rendszer az észak-izraeli Felső-Galilea régió felett
A Dél-Libanonból kilőtt rakétákat elfogja az izraeli Iron Dome légvédelmi rendszer az észak-izraeli Felső-Galilea régió felett Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sean Savett, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője közleményében kifejtette, továbbra is támogatni fogják Izrael önvédelemhez való jogát, és a regionális stabilitásért dolgoznak. 

Hozzátette: Joe Biden elnök utasítására „magas rangú amerikai tisztviselők folyamatos kapcsolatban állnak izraeli kollégáikkal”.

Nem sokkal később a Pentagon szóvivője azt mondta: „szorosan figyelemmel kísérjük a helyzetet, egyben világosan közöltük, az Egyesült Államok kész támogatni Izrael védelmét”.

Joáv Galant izraeli védelmi miniszter telefonon egyeztetett Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel Izrael vasárnap reggeli, Libanont ért csapásáról – számolt be az MTI.

„Pontos csapásokat hajtottunk végre Libanonban, hogy ezzel meghiúsítsuk az Izrael polgárai elleni közvetlen fenyegetést. Szorosan nyomon követjük a történéseket Bejrútban, és eltökélt szándékunk minden rendelkezésünkre álló eszköz felhasználása polgáraink védelme érdekében” – mondta szóvivője közleménye szerint Galant amerikai kollégájának.
Az izraeli védelmi miniszter tájékoztatta Austint az izraeli hadsereg (IDF) vasárnap reggeli, Libanont érintő tevékenységéről, amely az Izrael elleni közvetlen fenyegetés megakadályozását célozta.

Galant és Austin megvitatta a regionális eszkaláció elkerülésének fontosságát. Galant hangsúlyozta, hogy Izrael védelmi szervei eltökéltek az ország polgárainak védelmében, és minden rendelkezésükre álló eszközt bevetnek a közvetlen veszélyek elhárítására. Követik a bejrúti fejleményeket, és készek védekező és támadó eszközök bevetésére.

A közlemény szerint Galant elismerését fejezte ki az amerikai védelmi miniszternek Izrael melletti kiállásáért és a folyamatos együttműködésért, amellyel hozzájárul Izrael biztonságához és a térség stabilitáshoz.
Vasárnap reggel egy újabb, húszéves sorkatona Gázai övezetben történt halálának bejelentésével hétszázra nőtt a háború kitörése, az iszlamista Hamász terrorszervezet október 7-i terrortámadása óta elesett izraeli katonák száma. Háromszázharmincan a Gázai övezetben estek el az ottani szárazföldi hadműveletben. Pénteken és szombaton öten haltak meg, közülük négy tartalékos az övezet északi részén egy pokolgép felrobbanásakor.

Borítókép: A Dél-Libanonból kilőtt rakétákat elfogja az izraeli Iron Dome légvédelmi rendszer az észak-izraeli Felső-Galilea régió felett (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.