Az ellenzék Majdant akar látni Belgrádban

Az oroszok arra figyelmeztették a szerb államvezetést, hogy puccs készül a balkáni országban. Szerbia miniszterelnök-helyettese szerint nem kell félni, szilárd és erős az ország.

2024. 08. 10. 13:57
Gerhard Karner - Peter Szijjarto - Aleksandar Vulin
Alekszandar Vulin szerb miniszterelnök-helyettes 2022. október 6-án Belgrádban. (Fotó: AFP/Milos Miskov / Anadolu Agency) Fotó: Anadolu via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alekszandar Vulin, Szerbia miniszterelnök-helyettese szerint „az ellenzék a Majdan-forgatókönyvet akarja Szerbiában”.

Moszkva figyelmeztetett minket a puccs előkészítésére. Nincs okunk félni, szilárd és erős államunk van, és Vucsics elnök nem Janukovics, nem áll szándékában megszökni és gengszterekre bízni a hatalmat, de okunk van óvatosnak és nagyon komolynak lennünk

 – mondta. 

Mint arról korábban a lapunk is beszámolt, állítólag zavargásokra készülnek egyes csoportok Szerbiában. Oroszország erre vonatkozó információkat osztott meg a balkáni állam vezetésével.

A miniszterelnök-helyettes kifejtette, Szerbiában jelentős számú szervezett, egymáshoz kötődő csoport működik, amelyek a mai tüntetésekre készülnek, s incidenseket akarnak okozni. 

Alekszandar Vucsics államfő közölte: az orosz biztonsági szolgálatok arra figyelmeztették Belgrádot, hogy tömeges zavargások készülnek Szerbiában, amelyek végső célja a puccs és az ország törvényesen megválasztott vezetésének megdöntése.

A Blic szerbiai napilap beszámolója szerint a Biztonsági-információs Ügynökség vizsgálja az információkat.

Igen, hivatalos információkat kaptunk az Oroszországi Föderációtól, hivatalos csatornákon keresztül továbbított információkat. Foglalkozunk vele, erre szakosodott emberek végzik az ezzel kapcsolatos munkájukat.

– erősítette meg a médiaértesüléseket a köztársasági elnök. Vucsics hozzátette: akik erőszakkal próbálnak elérni valamit, azoknak nem fog sikerülni, mert Szerbia halad előre, és semmi sem fogja megállítani. 

Vulin hangsúlyozta: figyelmeztette Vucsics elnököt, vegye komolyan a fenyegetéseket. A balkáni országban egyébként a napokban tüntetések kezdődtek, amelyek célja a lítiumbányászat megakadályozása.

Borítókép: Alekszandar Vulin szerb miniszterelnök-helyettes 2022. október 6-án Belgrádban (Fotó: AFP/Milos Miskov/Anadolu Agency)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.