Az űrutazás is biztonságosabb, mint az amerikai államfői poszt

Donald Trump volt amerikai elnök, republikánus elnökjelölt szerint amerikai államfőnek lenni veszélyesebb, mint az űrutazás, főleg, ha valakinek határozott véleménye van. Az ellene júliusban elkövetett merényletkísérlettel kapcsolatban vegyes a véleménye a titkosszolgálat teljesítményéről, és megválasztása esetén bizottsággal vizsgáltatná ki nem csupán ezt az esetet, de a többi hasonló politikai merényletet is – derül ki egy most napvilágot látott interjúból.

Forrás: Breitbart2024. 08. 26. 8:32
Donald Trump volt amerikai elnököt, a Republikánus Párt elnökjelöltjét a védelmét ellátó titkosszolgálat ügynökei veszik körbe a Pennsylvania állambeli Butlerben rendezett kampánygyűlésen 2024. július 13-án
Donald Trump volt amerikai elnököt, a Republikánus Párt elnökjelöltjét a védelmét ellátó titkosszolgálat ügynökei veszik körbe a Pennsylvania állambeli Butlerben rendezett kampánygyűlésen 2024. július 13-án (Fotó: MTI/EPA/David Maxwell)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Soha nem érzett még ilyet, és azonnal tudta, hogy egy lövedék találta el – mondta el egy a Breitbart amerikai hírportálnak adott exkluzív interjúban Donald Trump volt amerikai elnök, a Republikánus Párt elnökjelöltje.

Trump szerint már halott lenne, ha nem fordult volna pontosan a megfelelő irányba, pontosan a megfelelő pillanatban. A véletlen nagy szerepet játszott a megmenekülésében, hiszen bármilyen már szögbe fordítja a fejét, valószínűleg maghalt volna. Abban a pillanatban egy olyan lapra nézett, amit általában csak a beszéde végén használ, és mindig a bal oldalán van, akkor azonban valamiért a jobbon volt.

A merénylő viszonylag közel volt hozzá, és a volt elnök fiai, Donald Trump Jr. és Eric Trump, akik meglehetősen jó lövészek, csodálkoztak is, hogy ennek ellenére elvétette.

Mert [a merénylő] 130 yardnyira [kb. 120 méter] volt, ami egy lövész számára nagyon kevés

– mondta Trump.

A titkosügynökök azt hitték, több lövedék is eltalálta, mert annyi vér folyt a fülén lévő sebből. Ha nem bukik le azonnal, valószínűleg így is lett volna, hiszen nyolc golyó süvített el a feje felett – mondta a volt elnök. 

Trumpnak vegyes a véleménye a titkosszolgálat teljesítményéről.  

Szóval, a titkosszolgálat nyilvánvalóan nagyot hibázott, amikor nem biztosították annak az épületnek a tetejét. Mégis, nagyon bátrak voltak, amikor rám ugrottak, amikor a földre zuhantam

– vélekedett a republikánus elnökjelölt, aki a támadót kiiktató mesterlövész teljesítményét „hihetetlennek” nevezte.

A titkosszolgálat mesterlövésze hihetetlen volt. Egyetlen lövés 400 yardról [kb. 360 méter] – el tudják ezt hinni?

– fogalmazott Trump.

A volt elnök a pennsylvaniai Butlerben tartott kampánygyűlés közönségét is méltatta, akik a lövések ellenére nem kezdtek el kifelé rohanni, hanem fegyelmezetten a helyükön maradtak, és segítették egymást.

A republikánusok elszámoltathatóságot és nagyobb átláthatóságot követelnek a merénylettel kapcsolatban, és úgy tűnik, maga Trump is hasonlóan gondolkodik. A Robert F. Kennedyvel közösen tartott kampánygyűlésén bejelentette, hogy 

megválasztása esetén felállít egy bizottságot nem csupán ennek a merényletnek, de több hasonló esetnek a kivizsgálására is.

Robrt F. Kennedy Jr.-t különösen érzékenyen érintheti a téma, hiszen nem csupán nagybátyja, John Fitzgerald Kennedy, de édesapja életét is merénylő oltotta ki. Az utóbbi esettel kapcsolatban ráadásul máig komoly kérdései vannak, nem fogadja el a hivatalos narratívát, amely alapján Sirhan Sirhant ítélték el a korábbi igazságügyi miniszter meggyilkolásáért.

Elnöknek lenni veszélyes szakma

– szögezte le Trump, példaként hozva fel Kennedy halála mellett a Ronald Reagan elleni merényletet is, amikor kevésen múlt, hogy az államfő életben maradt.

Az eddigi negyvenhat amerikai elnök közül négyet (Abraham Lincoln, James Garfield, William McKinley és John F. Kennedy) gyilkoltak meg a hivatali ideje alatt, többük ellen pedig merényletet kíséreltek meg.

Ez elég magas szám. És ha a merényletkísérletekről beszélünk, a merényletkísérletek száma is elég rossz

– mutatott rá a volt elnök.

Gondoljanak bele, a százalékos arány 12 százalék körül van. Ez rosszabb, mintha űrhajókkal mennénk fel, és az sem jó. De ennél sokkal biztonságosabb

– hívta fel a figyelmet Trump, hozzátéve, hogy különösen akkor veszélyes a pozíció, ha valakinek határozott véleménye van.

A merénylő indítékáról eddig nem sok információ derült ki. Donald Trump úgy véli, a lövéseket leadó Thomas Matthew Crooks egy nagyon okos, de zavarodott fiatalember volt, aki „nagyon liberális”. A volt elnök szerint ahhoz, hogy ez megtörténhetett, nagyban hozzájárult a demokraták „szörnyű retorikája”, vagyis hogy azzal vádolják őt, hogy veszélyt jelent a demokráciára.

Borítókép: Donald Trump volt amerikai elnököt, a Republikánus Párt elnökjelöltjét a védelmét ellátó titkosszolgálat ügynökei veszik körbe, miután eltalálta egy lövés a Pennsylvania állambeli Butlerben rendezett kampánygyűlésen 2024. július 13-án (Fotó: MTI/EPA/David Maxwell)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.