Az X felfüggeszti a működését Brazíliában

Az X, korábbi nevén Twitter, bezárta brazíliai irodáját a cenzúra miatt. A közösségimédia-platform azt közölte, hogy a brazil legfelsőbb bíróság egyik bírája, Alexandre de Moraes letartóztatással fenyegette meg brazíliai jogi képviselőjét, ha nem tesz eleget „cenzúraparancsainak”, írta a BBC.

Forrás: BBC2024. 08. 19. 12:43
Elon Musk fiókja az X-en látható ezen az illusztrációs fotón, amely Lengyelországban, 2024. augusztus 6-án készült.
Elon Musk fiókja az X-en látható ezen az illusztrációs fotón, amely Lengyelországban, 2024. augusztus 6-án készült. Fotó: Jakub Porzycki Forrás: NurPhoto/AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Brazíliában az emberek továbbra is használhatják az X-et – közölte a milliárdos Elon Musk platformja, írta meg a BBC.

A cég azt nem tisztázta, hogyan állíthatja le tevékenységét, miközben továbbra is szolgáltatást nyújt a braziloknak. Az év elején a cég összetűzésbe került de Moraesszel a szólásszabadság, a szélsőjobboldali beszámolók és az X-ről szóló félretájékoztatás miatt, írja a Politico.

Miután az X tulajdonosa, Musk bírálta Moraest, a bíró napi százezer real (19 774 dollár) bírságot rendelt el minden olyan fiókra, amelyet az X újra aktivál, és hangsúlyozta a vállalat brazíliai jogi képviselőinek lehetséges felelősségét, ha ez megtörténik.

A Legfelsőbb Bíróság bírája, Alexandre de Moraes 2024. június 18-án Brazíliában beszélt, hogy elemezze a Marielle Franco Rio de Janeiró-i tanácstag meggyilkolásával kapcsolatos állítólagos csendestársak elleni vádakat.
A Legfelsőbb Bíróság bírája, Alexandre de Moraes 2024. június 18-án Brazíliában beszélt, hogy elemezze a Marielle Franco Rio de Janeiró-i tanácstag meggyilkolásával kapcsolatos állítólagos csendestársak elleni vádakat. Fotó: AFP/Evaristo Sa

A brazil jobboldal már régóta vádolja Moraest a szólásszabadság korlátozásával.

Szerintük a jobboldal szövetségeseit száműzte a közösségi médiából, elrendelte a kormány épületeit 2023. január 8-án megrohamozó támogatók letartóztatását, és agresszíven üldözi mindazokat, akik szerinte „aláássák a brazil demokráciát”.

Az X tulajdonosa, Elon Musk szerint Moraes tevékenysége „teljes szégyen az igazságszolgáltatásra nézve”.

 

Borítókép: Elon Musk fiókja az X-en (Fotó: NurPhoto/AFP/ Jakub Porzycki)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.