Drámai fejlemények Izlandon, egy halott, egy súlyos sérült, a két eltűnt turistát továbbra is nagy erőkkel keresik

A rendőrfőnök szerint a gleccser biztonságos volt a látogatásra, és hasonló túrákat szinte egész évben szerveznek ide.

2024. 08. 26. 8:22
Grindavík, 2023. december 19.
Kõzethasadékban fortyogó lávát néznek helybeliek a Reykjanes-félszigeten, Grindavík délnyugati halászváros közelében 2023. december 19-én, miután az elõzõ estén kõzetolvadék tört utat magának a 3,5 kilométer hosszan megrepedt földfelszínen. A félszigeten hetekkel korábban észlelt, vulkánkitörés veszélyre figyeleztetõ szeizmikus tevékenység miatt a hatóságok novemberben átmenetileg kiürítették a várost.
MTI/EPA/Anton Brink
Fotó: Anton Brink
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két külföldi turistát keresnek a mentőalakulatok Izland déli részén, miután beszakadt alattuk a jég a Breiðamerkurjökull gleccsernél. A mentőszolgálatot helyi idő szerint vasárnap délután három óra előtt értesítették, hogy jégomlás történt az egyik híres jégbarlangban. A két eltűnt turista egy 25 fős csoport tagjaként látogatta a barlangot egy idegenvezetővel. A balesetben két ember súlyosan megsérült – írja a BBC. 

Sveinn Kristján Rúnarsson helyi rendőrfőnök elmondta, hogy a mentési munkálatok rendkívül nehezek, mivel a felszerelést manuálisan, kézi erővel kell a barlanghoz vinni. Az elmondások alapján a jégfal hirtelen beomlott, amikor a turisták a jégbarlang bejárata közelében álltak.

Az egyik helyi lap szerint jelenleg kétszáz ember dolgozik a turisták megmentésén, és a keresés az éjszaka folyamán is zajlott. A rendőrfőnök szerint a gleccser biztonságos volt a látogatásra, és hasonló túrákat szinte egész évben szerveznek ide. Hozzátette azt is, hogy tapasztalt hegyi vezetők vezetik ezeket a túrákat, de a természeti erők kiszámíthatatlanok.

Frissítés: 

A BBC – új információja szerint a jégbarlangnál a 25 tagú nemzetközi turistacsoport, négy tagjára omlott rá a barlang egy része. Két turista súlyosan megsérült, egyikük a baleset helyszínén belehalt sérüléseibe, a másikat stabil állapotban helikopterrel szállították kórházba a hatóságok közlése szerint.

A két eltűnt kutatásáért továbbra is küzdenek a mentőcsapatok. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Anton Brink)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.