Bident folyamatosan tájékoztatják a kurszki támadásról

A Fehér Házat nem tájékoztatták előre Ukrajna behatolásáról Oroszország területére, amely augusztus 6-án következett be. Joe Biden folyamatosan kapcsolatban áll Kijevvel.

Forrás: Reuters2024. 08. 14. 8:04
BIDEN, Joe; ZELENSZKIJ, Volodimir
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök Fotó: Will Oliver
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több ezer ukrán katona augusztus 6-án a kora reggeli órákban tankokkal tört át az orosz határon. Ukrajna katonai behatolása Oroszország területére „igazi dilemmát okozott” Vlagyimir Putyin orosz elnök számára, állítja Joe Biden elnök, hozzátéve, hogy amerikai tisztviselők folyamatosan kapcsolatban állnak az ukránokkal.

 

Egy amerikai tisztviselő kedden késő este azt mondta, az ukrán kurszki behatolás célja az, hogy Oroszországot arra kényszerítse, hogy csapatokat vonjon ki Ukrajnából, annak érdekében, hogy megvédje az orosz területet a határon átnyúló támadással szemben, közölte a Reuters. 

A New Orleansba érkező Joe Biden újságírók kérdésére azt nyilatkozta, hogy az elmúlt egy hétben négy-öt óránként tájékoztatták az ukrajnai intézkedésekről.

Ez igazi dilemmát okoz Putyinnak 

– mondta a műveletről, amely úgy tűnt, hogy váratlanul érte nem csak az oroszokat, hanem az amerikai elnököt is. 

Az Egyesült Államok több milliárd dollár értékben bocsátott rendelkezésre főként védelmi célokra szánt fegyvereket Ukrajnának. Biden májusban felhatalmazta Kijevet arra, hogy az Egyesült Államok által szállított fegyverekkel indítson támadást Oroszországon belüli katonai célpontok ellen, amelyek az északkelet-ukrajnai Harkiv város elleni ostromért felelősek. 

A Fehér Ház közölte, hogy Ukrajna nem adott előzetes értesítést az Oroszország kurszki régiójában végrehajtott behatolásról. 

A Fehér Ház szóvivője, Karine Jean-Pierre újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy Washington nem vett részt a műveletben.

Semmi közünk nem volt hozzá. Továbbra is beszélünk az ukránokkal az elképzeléseikről, de erről valójában őket kell kérdezni

 – tette hozzá.

Ahogy arról beszámoltunk, Josep Borrel, az Európai Unió külügyi főbiztosa telefonon egyeztetett az ukrán külügyminiszterrel és biztosította, hogy támogatja Ukrajna Oroszország elleni támadását.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszédét hallgatja Joe Biden amerikai elnök a NATO-Ukrajna Tanácsnak a NATO washingtoni csúcstalálkozóján tartott ülése után 2024. július 11-én. Biden újabb katonai támogatást jelentett be Ukrajna számára 225 millió dollár értékben (Fotó: MTI/EPA/Will Oliver)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.