Biden szülővárosában készülnek az Ukrajnába szánt tüzérségi lövedékek

Eddig ötven százalékkal növelték az Ukrajna számára kulcsfontosságú tüzérségi lőszerek termelését, de további kapacitásbővítést is terveznek a Pennsylvania állambeli Scrantonban, Joe Biden amerikai elnök szülővárosában található üzemben.

2024. 08. 28. 14:42
Joe Biden amerikai elnök
Joe Biden amerikai elnök (Fotó: MTI/EPA/Shawn Thew)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négyszázmillió dolláros beruházással modernizálták azt a Pennsylvania állambeli Scrantonban, Joe Biden amerikai elnök szülővárosában található gyárat, amelyben az ukrán hadsereg számára kulcsfontosságú 155 milliméteres tüzérségi lövedékek készülnek – számol be róla az AP hírügynökségre hivatkozva a Világgazdaság.

A scrantoni és két másik, a közelben található gyár 24 ezerről 36 ezerre növelte a havonta legyártott lövedékek számát, de további kapacitásbővítést is terveznek. Pennsylvaniában a lövedékek hüvelyei készülnek, ezekbe egy másik, ohiói üzemben kerül be a robbanóanyag és a gyutacs.

Ezután a legtöbb 155 milliméteres lövedék Ukrajnába kerül. Az Egyesült Államok az orosz–ukrán háború során eddig összesen több mint hárommillió darabot küldött a háborúban álló országnak a tüzérségi lőszerből.

Tartalmaz belőle az a 125 millió dollár értékű fegyverszállítmány is, amelyet néhány hete jelentett be a Biden-kormányzat. A csomagban emellett többek között Stinger és HIMARS rakéták is vannak. Az amerikai kormány engedélyezte az ukránoknak ezek orosz területen való bevetését is, de kikötötte, hogy mélységi célpontok ellen nem használhatják azokat.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök (Fotó: MTI/EPA/Shawn Thew)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.