Bukarest erősíti kapcsolatait Törökországgal

Katonai, politikai és gazdasági szinten is erősíti együttműködését a román kormány Törökországgal. Bár a külpolitikai irányítása Románia alkotmánya szerint elsősorban az államfő hatásköre, Marcel Ciolacu miniszterelnök és az általa vezetett Szociáldemokrata Párt koalíciós kabinetbe delegált tárcavezetői a főszereplői a román–török viszony erősítésének is.

Yasar Guler török nemzetvédelmi miniszter (R) találkozott Angel Tilvar román védelmi miniszterrel (L) Isztambulban, Törökországban 2024. június 25-én.
Yasar Guler török nemzetvédelmi miniszter (R) találkozott Angel Tilvar román védelmi miniszterrel (L) Isztambulban, Törökországban 2024. június 25-én. Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Angel Tilvar román védelmi miniszter csütörtökön Ercüment Tatliođlu admirálissal, a török haditengerészeti erők parancsnokával tárgyalt a Fekete-tengeri kikötővárosban, Konstancán. A két ország fegyveres erői között egyre szorosabb az együttműködés, számos közös kiképzés, légi rendészeti feladat és tengeri művelet zajlik román–török viszonylatban. „Elengedhetetlen, hogy továbbra is összehangoltan lépjünk fel a Fekete-tenger biztonságának megerősítéséért, és a haditengerészet az egyik fő terület, amelyre összpontosítani kell” - idézte az Agerprest Angel Tilvart.

Május végén Recep Tayyip Erdogan török elnök meghívására Ankarában tárgyalt Marcel Ciolacu román miniszterelnök és kormányának több tagja. Akkor tartotta meg első ülését a román–török felső szintű stratégiai együttműködési tanács. Az együttes kormányüléssel egyenrangú ülést a román kormányfő és a török elnök vezette. 

A magas szintű stratégiai együttműködési tanács elindítása hangsúlyozza Románia és Törökország elkötelezettségét a kétoldalú kapcsolatok politikai és gazdasági megerősítése mellett, amely együttműködésünk alappillére. Törökország Románia legfontosabb nem uniós kereskedelmi partnere és a román export első számú Európai Unión kívüli célországa. Az energia, a közlekedés, a mezőgazdaság, az agrár- és élelmiszeripar, valamint a védelmi ipar területén a jövőbeni projektek révén 15 milliárd dollárra kívánjuk növelni a kereskedelmet

 – nyilatkozta a tanácskozás után Marcel Ciolacu miniszterelnök. 

 

Borítókép: Yasar Guler török nemzetvédelmi miniszter (j) találkozik Angel Tilvar román védelmi miniszterrel (b) Isztambulban, Törökországban 2024. június 25-én (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.