Destabilizálnák Oroszországot az ukránok

Oroszország destabilizálása volt az Oroszország Kurszki régiója elleni ukrán támadás célja – mondta el egy ukrán biztonsági tisztségviselő. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ismét a nyugati nagy hatótávolságú fegyverekre vonatkozó korlátozások feloldását követelte szövetségeseitől.

2024. 08. 12. 9:04
Alekszej Szmirnov a régió kormányzója által a Telegram csatornájában közzétett fotón a Szudzsa városában 2024. augusztus 6-án történt károk láthatók, amelyeket az ukrán erők támadása okozott az oroszországi Kurszk régióban.
Alekszej Szmirnov a régió kormányzója által a Telegram csatornájában közzétett fotón a Szudzsa városában 2024. augusztus 6-án történt károk láthatók, amelyeket az ukrán erők támadása okozott az oroszországi Kurszk régióban. Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy ukrán biztonsági tisztségviselő szerint nem néhány száz, hanem több ezer emberrel indított támadást az elmúlt napokban Ukrajna Oroszország Kurszki régiója ellen. Több forrás is azt állítja, hogy több ukrán dandár is részt vett a műveletben – számol be róla a The Guardian brit napilap.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Fotó: MTI/EPA/Olivier Matthys)

Egy ukrán biztonsági tisztségviselő szerint a támadás célja Oroszország destabilizálása és az orosz erők nyomás alá helyezése volt.

Támadásba lendültünk. A cél az ellenség pozícióinak szétfeszítése, a maximális veszteségek okozása és a helyzet destabilizálása Oroszországban, mivel képtelenek megvédeni a saját határukat

– idézi a név nélkül nyilatkozó tisztségviselőt a brit lap.

Egyes orosz katonai bloggerek szerint akaratán kívül az orosz média is segíthette a támadást a katonai mozgásokról szóló tudósításaival.

Oroszország az ENSZ-hez fordul, hogy a Kurszki régió elleni ukrán támadás elítélését kérje – jelentette be Telegram-csatornáján Tatjana Moszkalkova orosz emberi jogi ombudsman.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint az ukrán akció bosszú volt az Ukrajna Szumi régiója elleni közel kétezer támadásért az orosz–ukrán háború során – írja a Reuters hírügynökség.

Az ukrán államfő egyúttal sürgette nyugati szövetségeseit, hogy oldják fel a nagy hatótávolságú fegyverek orosz területen való bevethetőségére vonatkozó korlátozásokat.

Zelenszkij arról is beszámolt, hogy egy négyéves kisfiú és az édesapja halt meg a Kijevi régiót ért orosz támadásban.

Borítókép: Alekszej Szmirnov a régió kormányzója által a Telegram csatornájában közzétett fotón a Szudzsa városában 2024. augusztus 6-án történt károk láthatók, amelyeket az ukrán erők támadása okozott az oroszországi Kurszk régióban (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.