Donald Tusk kormánya csökkenteni szeretné az iskolai hittanórákon részt vevők számát

Az új lengyel szabályozás értelmében kevesebb diák járhatna iskolai hittanórára, és az intézmény igazgatója korosztály alapján csoportosíthatná a vallásoktatásra jelentkezett gyerekeket. A tervezett módosításokkal a katolikus egyház mellett a szülők sem értenek egyet.

2024. 08. 30. 4:52
János Pál pápa szobra, 2024. augusztus 2-án Jaroslawban, a Kárpátaljai Vajdaságban, Lengyelországban.
János Pál pápa szobra Lengyelországban Fotó: Artur Widak Forrás: NurPhoto/AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A változtatások következménye az lehet, hogy a hitoktatásra jelentkezett diákok minden évben más csoportokban tanulnának nem kellően megalapozott oktatási tartalom mellett, ami azt eredményezné, hogy kevesebb diák választaná a hitoktatást, ezért jelentősen csökkenne azoknak az osztályok a száma, amelyekben vallást tanítanak, írja a Polsatnews. A Nemzetoktatási Minisztérium szerint a hitoktatás szervezéséről szóló rendelet azonban törvényes, és javítani fogja az iskolák működését, valamint nagyobb szabadságot is ad az órarend megszervezéséhez – mondta el Katarzyna Lubnauer miniszterhelyettes, írja a Dzieje.pl.

Katarzyna Lubnauer, a liberális Modern ("Nowoczesna") politikai párt egykori vezetője a Polgári Koalíció politikai szövetségének találkozóján látható a Polgári Platform ellenzéki párt elnökével, Donald Tuskkal, a Hotel Rzeszowban, 2023. április 25-én, Rzeszowban, Lengyelországban.
Katarzyna Lubnauer, a liberális Modern politikai párt egykori vezetője a Polgári Koalíció politikai szövetségének találkozóján látható a Polgári Platform ellenzéki párt elnökével, Donald Tuskkal 2023. április 25-én, Rzeszowban, Lengyelországban. (Fotó:NurPhoto/AFP/Artur Widak)

A legfelsőbb bíróság első elnöke, Malgorzata Manowska azonban az alkotmánybírósághoz fordult a nemzetoktatási minisztériumnak a vallásórák szervezési feltételeire vonatkozó rendelete ellen. 

A szaktárca új módosítását többek között azért kritizálja, mert az sérti az állam és az egyházak közötti kapcsolat kialakult szabályozásának elvét, valamint mert megakadályozná a tantervben meghatározott módon történő hitoktatást.

Az alkotmánybíróságtól kérelmezték a vitatott rendelkezések alkalmazásának felfüggesztését is. „A hittanórákra járó tanulók számának csökkenése, a katekéták hiányának és a két műszakos tanításnak – különösen a városokban – növekvő problémája olyan jelenség, amely sürgős választ igényelt az oktatási minisztertől” – áll a szaktárca indoklásában.

Év végi mise az Isaac de l Etoile magánközépiskola kápolnájában. Az oltár és a kereszt előtt a pap beszél a fiatalokhoz.
Év végi mise az Isaac de l Etoile magánközépiskola kápolnájában. Az oltár és a kereszt előtt a pap beszél a fiatalokhoz. (Fotó:  Hans Lucas/AFP/Jean-Francois Fort)

Az oktatási államtitkár szerint az új szabályozás megnöveli az igazgatók lehetőségeit arra, hogy úgy szervezzék meg az óratervet, hogy az a tanulók számára a legelőnyösebb, így a helyi közösség sajátosságait és igényeit ismerve az iskola igazgatója fogja a legjobban tudni, hogy él-e a szabályozás adta lehetőségekkel, és ha igen, milyen mértékben. Lubnauer megjegyezte, hogy a rendelet jövő május 31-e után lép hatályba, így a 2024/2025-ös tanévben nem érinti az iskolák működését.

A lengyel püspökök tiltakoznak

A rendelet egyöntetűen elutasította a katolikus egyház. A Lengyel Püspöki Konferencia körlevele úgy fogalmaz: „Kedves szülők, gondoskodjanak arról, hogy gyermekeik részt vegyenek az iskolai vallásos nevelésben. Keresztelésük napján döntöttek arról, hogy a hit útjára lépnek.” 

„Neveljünk együtt”

– fogalmaztak a püspökök lelkipásztori levélben. 

Arra is rámutattak, hogy az oktatási folyamatnak a szellemi, intellektuális és fizikai szférán kívül a spirituális szférát is, így a megfelelő hitoktatást is magában kell foglalnia – írja a Kath.net.

„Az Istennel való kapcsolat szükségessége a természetes emberi szükségletek közé tartozik” – hangsúlyozzák.

„Azoknak a szülőknek, akiknek adójából az iskolát is finanszírozzák, joguk van követelni, hogy az iskola a hitoktatással a családban és az egyházban átörökített értékrend szerint nevelje gyermekét” – írják.

A hitoktatást érintő rendelet miatt a Világi Katekéták Szövetsége tiltakozást szervezett a varsói Vár téren. A tiltakozók transzparenseikre ezeket írták:

„Tudomány és vallás”, „Hagyd abba a hívők diszkriminációját!”, „A vallás a nemzet életében a legfontosabb jó”, „Könyvben akarjuk Istent az iskolában”.

A Világi Katekéták Szövetsége is arra kérte Andrzej Duda elnököt, hogy forduljon az alkotmánybírósághoz a rendelet módosítása miatt.

Borítókép: János Pál pápa szobra 2024. augusztus 2-án Jaroslawban, a Kárpátaljai Vajdaságban, Lengyelországban (Fotó: NurPhoto/AFP/Artur Widak)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.