Erőszakos migránsok miatt ürítettek ki egy strandot Spanyolországban + videó

Illegális marokkói bevándorlók úszva közelítették meg vasárnap a ceutai strandot, majd kövekkel dobálták meg az őket feltartóztatni próbáló rendőröket és csendőröket.

2024. 08. 26. 21:30
Illegális migránsok lepik el Spanyolországot
Illegális migránsok lepik el Spanyolországot Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ki kellett üríteni a ceutai Tarajal strandot az illegális migránsok miatt. A spanyol csendőrség azért döntött az evakuálás mellett, mert zavargás tört ki azután, hogy afrikaiak egy csoportja úszva érkezett meg a spanyol enklávéba, majd a tengerparton pihenők között próbáltak elvegyülni, hogy megússzák a rendőri intézkedést. A migránsok, akik között kiskorúak is voltak, kövekkel dobálták meg az őket feltartóztatni próbáló ügynököket, akik közül egy fő olyan súlyosan megsérült, hogy a sürgősségi osztályra kellett szállítani. A vasárnapi pihenésüket ott töltő családokat végül jobbnak látták kiterelni a strandról, mert nem akarták, hogy civilek is megsebesüljenek. Előtte azonban mindenkit igazoltattak annak érdekében, hogy egyetlen illegális bevándorló se juthasson ki a partról a ceutaiak közé keveredve. A rendőrség és a csendőrség végül egy embert tartóztatott le az őket ért támadás miatt. 

Ceutát vasárnap hajnal óta sűrű köd borította be, ami fokozta a már több mint két hete tartó migrációs nyomást a városban. A hatóságok a vasárnapi támadás után rengeteg úszógumit halásztak ki a tengerből, amiket a szüleik nélkül érkező kiskorúak használnak arra, hogy biztonságosan átjussanak Marokkóból Spanyolországba. Az ostrom hétfőn hajnalban is folytatódott, a parton őrködő ügynökök a marokkói kollégákkal együttműködve gyakorlatilag megállás nélkül tartóztatják fel, illetve húzzák ki a tengerből a migránsokat. 

Csak hétvégén 19 afrikai kiskorúnak sikerült átjutnia a párás időjárásnak köszönhetően Ceutába. Őket a helyi befogadóközpontba vitték, amely már 422 százalékos túlterheltséggel küzd. Jelenleg közel félezer ember tartózkodik a létesítményben, amit eredetileg legfeljebb 132 főre terveztek. Az enklávé elnöke a központi szocialista kormánytól azt kérte, hogy a tarthatatlan helyzet miatt gyorsítsák fel a náluk lévő migránsok áthelyezését más spanyol régiókba. 

Borítókép: Illegális migránsok lepik el Spanyolországot (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.