Ez most már tény: Zelenszkij egyházat tiltott be

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta a Moszkva által kánoniként elismert Ukrán Ortodox Egyház (UPC) betiltását lehetővé tevő törvényt, amelyet kedden fogadott el az ország parlamentje. Az elnöki döntést az ukrán parlament honlapján tették közzé szombaton.

Forrás: MTI2024. 08. 24. 11:26
Az ukrán elnöki sajtószolgálat által 2024. augusztus 24-én kiadott, fényképen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszédet mond Ukrajna függetlenségének napja alkalmából
Az ukrán elnöki sajtószolgálat által 2024. augusztus 24-én kiadott, fényképen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszédet mond Ukrajna függetlenségének napja alkalmából Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dokumentum 30 nappal a közzétételt követően lép hatályba. Az ukránok többsége ortodox keresztény, de az ortodox közösség két külön egyházra esett szét: az egyik Moszkva fennhatóságát ismeri el, a másik pedig független, amelynek Konstantinápoly 2019-ben megadta az úgynevezett autokefál státust.
Az ukrán vezetők bujtogatással vádolták meg a Moszkva fennhatóságát elismerő UPC-t, arra hivatkozva, hogy az ukrajnai háború kitörése után oroszbarát propagandát és hazugságokat terjesztett.
A törvénytervezetet első olvasatban még 2023 októberében fogadta el az ukrán törvényhozás. A dokumentumot azonban csaknem egy évig nem nyújtották be második olvasatra. A héten kedden a törvénytervezetet 265 képviselő támogatta, 29-en szavaztak ellene.
A kedden megszavazott törvénytervezet kitiltja ukrán területről az orosz ortodox egyházat, egy kormánybizottság pedig listát állít össze ennek „leányszervezeteiről”, amelyeknek a működését nem engedélyezik tovább.

Az ukrán elnök erről az ukrán függetlenség napja alkalmából közzétett üzenetében is beszélt.

Borítókép: Az ukrán elnöki sajtószolgálat által 2024. augusztus 24-én kiadott, fényképen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszédet mond Ukrajna függetlenségének napja alkalmából (fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.