Felszámolt egy migránsmaffiát a spanyol rendőrség és az Europol + videó

A csoport tagjai volt, hogy húszezer eurót kértek el fejenként a bevándorlóktól azért, hogy Spanyolországba vagy Európa más országaiba juttassák el őket.

2024. 08. 03. 8:41
A tengeren kimentett migránsok 2018. július 21-én érkeznek Algeciras kikötőjébe. (Fotó: JORGE GUERRERO / AFP) Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyik legnagyobb migránscsempész-bűnszervezetet számolta fel a spanyol rendőrség pénteken az Europol segítségével. Az akció során 21 embert vettek őrizetbe, a legtöbbet közülük Madridban és Almería régióban. 

A banda hat vezetőjét a rendőrség tájékoztatása szerint azonnal börtönbe is küldték.

A bűnszervezet szíriai és algériai migránsok Spanyolországba, illetve Európába juttatásával foglalkozott, és volt, hogy fejenként húszezer eurót kértek el a kockázatos, illegális utazásokért. A borsos ár ellenére a csoport rendkívül sikeresen dolgozott, mivel legkevesebb 750 szíriai és 250 algériai állampolgár ért célba a segítségükkel, akiknek nagy részét Algériában ültették hajóra. A bűncselekményből származó hasznuk becslések szerint meghaladta az 1,5 millió eurót, ami átszámítva több mint 585 millió forint.

Ez a nemzetközi bűnözői hálózat két fő szervezetből állt: egy Algériában és egy Spanyolországban működő csoportból. Ezen belül a spanyol ágat is két jól szervezett csoport alkotta, melynek magja Madrid tartományában dolgozott. Ők koordinálták a hálózat összes tevékenységét az Oránban (Algéria) működő központi sejttel. A másik spanyolországi csoport székhelye pedig Almeríában volt. Ők a partot ért migránsok fogadásáért és Madridba szállításáért feleltek.

Az algériai központ eközben intézte a szíriai és algériai migránsokkal teli gyorsjáratok megszervezését és elindítását egyebek mellett Orán (Algéria) partjairól Spanyolország felé. A tengeri átkelések során a migránsokat életveszélybe sodorták. A hajókat túlzsúfolták üzemanyaggal teli hordókkal és emberekkel, mentőmellény és más biztonsági felszerelés, valamint élelem nélkül engedték útnak őket.

A banda utasai többnyire az éjszaka közepén a déli Almería és Murcia partjainál kötöttek ki nehezen megközelíthető, városoktól távol eső területeken, így gyakorlatilag észrevétlenek tudtak maradni és rögtön a szárazföldre érkezés után a fővárosba tudták őket szállítani, ahol aztán rendkívül rossz körülmények között helyezték el őket papírjaik rendezéséig.
Azoknak a migránsoknak, akik nem akartak Spanyolországban maradni, segítettek repülőjegyet és útlevelet szerezni, hogy eljussanak az általuk választott célállomásra, de előfordult olyan is, hogy kocsival küldték őket át a határon úgy, hogy járműveket béreltek a bűnszervezeti tagok nevére.

A szíriai migránsokat összegyűjtő maffiatagok kiindulópontja eközben a bejrúti (Libanon) repülőtér volt, ahonnan Egyiptomba vitték tovább őket. Ezután a szervezet segítette a líbiai és tunéziai szárazföldi határok átlépését egészen Algériáig, ahol Spanyolországba való indulásukig elszállásolták őket. Az illegális bevándorlóknak minden szakaszban fizetniük kellett a kockázatos utazásért.

A rendőrök kiemelték a hálózat profizmusát, azon belül is a határok átlépéséhez használt, különleges útvonalak kialakítását, amit a rendőrség hosszú ideig képtelen volt észlelni. Hozzátették, hogy ezt az információt más, hasonlóan migránscsempészettel foglalkozó bűnszervezeteknek el is adták.

Az akcióban összesen kilencven rendőr vett részt, akik öt házkutatást és négy szállodai ellenőrzést végeztek el Madrid, Almería, Guadalajara, Murcia, Málaga és Guipúzcoa tartományban. Végül több ezer eurót, dollárt, algériai dinárt, három járművet és technikai eszközöket foglaltak le, valamint zároltak 25 bankszámlát is.

Borítókép: A tengeren kimentett migránsok 2018. július 21-én érkeznek Algeciras kikötőjébe (Fotó: Jorge Guerrero/AFP)


 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.