Folytatódnak a börtönlázadások Olaszországban

Egymás után törnek ki a felkelések az olasz börtönökben, aggasztó láncreakciót váltottak ki a lázadások.

2024. 08. 20. 18:18
Illusztráció
Illusztráció Fotó: NurPhoto via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, nem nyugszanak a kedélyek az olaszországi börtönökben. A múlt héten Torinóban, a hétvégén Bariban és Rómában is felforgatták a rabok a börtönöket. Bariban a szökni próbáló rabok egy nővért ejtettek foglyul. A kiszabadítására siető őr súlyos sérüléseket szenvedett, amikor megtámadták a rabok. A kormánynak sürgősen megoldást kell találnia a túlzsúfoltság enyhítésére, valamint az élhetőbb állapotok megteremtésére, különben tovább fokozódik a helyzet. 

A római Regina Coeli börtönben az őrök két napon keresztül próbálták megfékezni a zavargásokat. A beszámolók szerint kétszáz rab csatlakozott a felkeléshez a római fogdában. Cellákat feszítettek fel, ablakokat törtek be, matracokat és ruhaneműket gyújtottak fel, vízzel árasztották el a folyosót. 

A rendőrségi szakszervezetek szerint aggasztó, hogy szisztematikusan szerveződnek a börtönfelkelések. Az őrök szigorú büntetések bevezetését sürgetik a lázadások megtorlására.

A statisztikák szerint ugyanis a rendfenntartó erők munkatársai csaknem kétezer esetben szenvedtek el súlyos agressziót az év eleje óta. A drámai helyzetről tanúskodik az is, hogy idén 67 rab vetett önként véget életének, és további hét börtönőr követett el öngyilkosságot. Három cellában elkövetett gyilkosság is történt a fogvatartottak között, amire évek óta nem volt példa.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.