Fontos döntés született a Google ellen

A Google megsértette az amerikai trösztellenes törvényeket a versenyellenes magatartásával, döntött egy amerikai szövetségi bíró. Az ítéletet sokan fontos mérföldkőnek tartják.

Forrás: CNN, Reuters2024. 08. 07. 9:29
Illusztráció Forrás: Pixabay
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Google megsértette az amerikai trösztellenes törvényeket – közölte a CNN egy szövetségi bíró döntésével kapcsolatban. Ezzel a technológiai óriáscég egy hatalmas bírósági vereséget szenvedett, az ítélet átformálhatja az amerikaiak millióinak online információszerzését, és megdöntheti az évtizedes dominanciát.

Amit Mehta amerikai kerületi bíró így fogalmazott az ítéletben:

A tanúvallomások és bizonyítékok gondos mérlegelése után a bíróság arra a következtetésre jutott, hogy a Google monopolhelyzetének fenntartása érdekében versenyellenes magatartást tanúsított

Ezzel megsértette a Sherman-törvény 2. szakaszát. Ez az Egyesült Államok egyik legfontosabb trösztellenes törvénye.

A Google egyébkét több tízmilliárd dollárt költött exkluzív szerződésekre, amelyeket az Apple-lel és más vállalkozásokkal kötött, hogy biztosítsa domináns pozícióját, mint alapértelmezett keresőszolgáltató az okostelefonokon és webböngészőkben. A bíró szerint ezek a megállapodások versenyellenesek voltak.

Ez az egyik legnagyobb technológiai trösztellenes ügy azóta, hogy az amerikai kormány beperelte a Microsoftot. Merrick Garland igazságügyi miniszter történelmi győzelemnek nevezte ezt az ítéletet:

Egyetlen vállalat sem állhat a törvények felett, függetlenül attól, milyen nagy vagy befolyásos

Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára nyilatkozatában kijelentette, hogy „a versenyt támogató döntés az amerikai nép győzelme”, és hangsúlyozta, hogy „az amerikaiak szabad és tisztességes internetet érdemelnek.”

A Google várhatóan fellebbez a döntés ellen. 

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.