Győzött a népakarat, meghátrált a Pentagon a terrortámadás ügyében + videó

Az általános felháborodás hatására Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter saját hatáskörben máris visszavonta a 2001. szeptember 11-i terrortámadások megszervezésével vádolt három férfival néhány nappal ezelőtt megkötött vádalkut. Az erről szóló hivatalos feljegyzés szombaton jelent meg az amerikai sajtóban.

2024. 08. 03. 19:20
Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 Oszama bin Ladent, az al-Kaida terrorhálózat vezetőjét és a szeptember 11-i merényletek értelmi szerzőjét 2011-ben Pakisztánban ölték meg amerikai kommandósok. A terrortámadások megszervezőit, Hálíd Sejk Mohamedet, Valid bin Attast és Musztafa al-Havszavit a guantánamói amerikai támaszpont börtönében tartják fogva, és közeleg ügyükben a per.

A szerdán megkötött vádalku arról szólt, hogy a három vádlottat nem ítélik halálra, életfogytig tartó börtönbüntetésre számíthatnak. Az erről szóló jelentés csütörtökön jelent meg a sajtóban, és általános felháborodást váltott ki az Egyesült Államokban. A szeptember 11-i terrortámadások áldozatainak családtagjait tömörítő szervezet (9/11 Justice) elnöke, Brett Eagleson megdöbbenésének adott hangot amiatt, hogy a Pentagon ügyészei nem konzultáltak velük, és még csak előzetes tájékoztatást sem adtak a tervezett vádalkuról.

A képviselőház katonai-védelmi ügyekért felelős bizottságának elnöke, Mike Rogers republikánus párti képviselő bejelentette pénteken, hogy vizsgálatot indítanak az elfogadhatatlan intézkedés ügyében. A Fehér Ház csütörtökön azt közölte, hogy a vádalkuról szóló tervről az elnöki hivatal nem tudott, a visszavonást pedig a Pentagon illetékességére hivatkozva nem kommentálta.

Josh Hawley szenátor a Fox News amerikai hírhálózatnak korábban azt mondta, Kamala Harris és Joe Biden nem ítélik el az egyetemi campusokat polgárháborús helyszínekké alakító antiszemita akciókat, most pedig terroristákat akartak mentegetni, akik több ezer embert gyilkoltak meg.

Greg Steube kongresszusi képviselő pedig azt emelte ki, hogy a kormány terroristákkal tárgyal, ezért szégyellnie kéne magát. Hozzátette, hogy a terrortámadás áldozatai és azok hozzátartozói igazságot érdemelnek.

Lloyd Austin a vádalku visszavonásáról szóló bejelentése után hangoztatta, hogy a Biden-kormány a politikai és társadalmi nyomásra korrigálta a döntést, és hogy ezzel a képviselőház republikánus elnöke, Mike Johnson egyetért. A vád szerint Hálíd Sejk Mohamed irányította és finanszírozta annak a 19 embernek a kiképzését, aki 2001. szeptember 11-én végrehajtotta a repülőgépek eltérítésével elkövetett összehangolt terrortámadást. 

Borítókép: Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter (Fotó: AFP/Saul Loeb)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.