Hoppá, Orbán Viktor mégsem olyan elszigetelt

A Patrióták középtávon jelentősen növelhetik az erejüket. Nem mellesleg a Politico brüsszeli hírportálon megjelent véleménycikk azt is elismeri, hogy Orbán Viktor korántsem olyan elszigetelt, mint amilyennek láttatni akarják.

Forrás: Politico2024. 08. 06. 9:38
Orbán Viktor miniszterelnök
Orbán Viktor miniszterelnök Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nahát, mégsem olyan elszigetelt Orbán Viktor, mint amilyennek a nyugati fősodor láttatni akarja – csodálkozik rá a Politico brüsszeli hírportálon megjelent véleménycikkében Mujtaba Rahman, az Eurasia Group politikai tanácsadó cég európai részlegének vezetője.

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke, Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke és Andrej Babis korábbi cseh kormányfõ, az Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) párt elnöke kezet fog, miután aláírták a Patrióta kiáltvány az európai jövőért című közös nyilatkozatot Bécsben 2024. június 30-án
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke, Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke és Andrej Babis korábbi cseh kormányfő, az Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) párt elnöke kezet fog, miután aláírták a Patrióta kiáltvány az európai jövőért című közös nyilatkozatot Bécsben 2024. június 30-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Rahman szerint a Patrióták Európáért megalakulása azt mutatja, hogy a magyar kormányfő képes volt egyesíteni a hozzá hasonlóan a nemzetek Európájában gondolkodó politikai erőket, és

Orbán kezdeményezésének sikere figyelemre méltó eredmény.

@petra.steger 84 Patrioten aus 12 Ländern für Europa - Patrioten für Europa - denn Europa muss für die Bürger in ihren Vaterländern da sein und nicht für die abgehobenen Systemeliten! #fürdich #petrasteger #fpoe #eu #europe #patriotenfüreuropa #fraktion #europäischeunion #österreich🇦🇹 #fürdieheimat #fidesz #rassemblementnational #parlament #mehrösterreich #wenigereu #vlaamsbelang #lega #ANO #chega #vox #PVV #danishpeoplesparty #gemeinsamstark #wende #europadervaterlände @FPÖ @Herbert Kickl ♬ Originalton - petra.steger

Bár a Patrióták az EP harmadik legnagyobb pártcsaládja lett, semmilyen jelentős pozíciót, például bizottsági elnöki széket sem adtak nekik a háborúpárti erők az Európai Parlament vezetésében. 

Így Rahman szerint az új jobboldali frakció nem befolyásolja döntően az európai politikát – legalábbis rövid távon. A hatalom valódi központját jelentő tanácsban ugyanis Orbán Viktor jelenleg egyedül van, igaz, a holland és az olasz koalíciós kormányokban helyet foglaló Szabadságpárt (PVV) és Liga révén közvetve érvényesül a Patrióták befolyása. Csakhogy idővel valószínűleg több a Patriótákhoz kötődő politikus kerülhet be a tanácsba. Szeptemberben választások lesznek Ausztriában, ahol az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezet a közvélemény-kutatásokban, jövő ősszel pedig Csehországban járulnak az urnákhoz a polgárok, ahol az ANO kerülhet ismét hatalomra.

Ez pedig érzékelhető következményekkel járhat a költségvetés, a bővítéspolitikai, a külpolitika, de legfőképpen Ukrajna támogatásának kérdésében – véli a szakértő.

Robert Fico szlovák miniszterelnök eddig annak ellenére nem vétózott, hogy ellenzi Ukrajna támogatását, Hollandiában a PVV pedig a koalíciós tárgyalások sikere érdekében mérsékelte álláspontját.

Az EU eddig hízelgés és pénzügyi nyomásgyakorlás keveréke révén találta meg a módját annak, hogy megkerülje Orbán Viktor ismételt vétóit Ukrajnával kapcsolatban

– ismeri el Rahman, hozzátéve, hogy több vonakodó kormánnyal már lényegesen nehezebb dolga lenne a háborúpárti fősodornak.

Novemberben pedig elnökválasztás lesz az Egyesült Államokban, Donald Trump volt amerikai elnök győzelme pedig ismét átírhatja az erőviszonyokat.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.