A horvát külügyminiszter szerint nincs tudomásuk a Belgrádban elfogott állítólagos horvát kém kilétéről

Nincs tudomásuk a Belgrádban elfogott állítólagos horvát kém kilétéről, és az ügy nincs a kormány érdeklődésének fókuszában – mondta kedden újságíróknak Gordan Grlic Radman horvát külügyminiszter.

Forrás: MTI2024. 08. 27. 15:30
Gordan Grlic Radman horvát külügyminiszter beszél a sajtónak az EU külügyminisztereinek találkozóján az EU Tanácsának brüsszeli székhelyén, Belgiumban 2024. január 22-én.
Gordan Grlic Radman horvát külügyminiszter beszél a sajtónak az EU külügyminisztereinek találkozóján az EU Tanácsának brüsszeli székhelyén, Belgiumban 2024. január 22-én. Fotó: Dursun Aydemir Forrás: Anadolu/AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hírt elsőként hétfő reggel a Vecernje Novosti című belgrádi napilap közölte, de a délelőtt folyamán sem a belgrádi, sem a zágrábi hivatalos szervek nem erősítették meg. Ivica Dacic szerb belügyminiszter egy későbbi sajtótájékoztatón, újságírói kérdésre válaszolva elmondta: az akciót a szerb Biztonsági-Információs Ügynökség (BIA) hajtotta végre, a rendőrség csak logisztikai segítséget nyújtott, jelentette az MTI.

Ivica Dacic szerb külügyminiszter az EBESZ soros elnökével, Málta külgazdasági és európai ügyekért felelős miniszterével közös sajtótájékoztatón beszél 2024. április 10-én Belgrádban.
Ivica Dacic szerb külügyminiszter az EBESZ soros elnökével, Málta külgazdasági és európai ügyekért felelős miniszterével közös sajtótájékoztatón beszél 2024. április 10-én Belgrádban. (Fotó: AFP/Andrej Isakovic)

Grlic Radman kiemelte: hivatalos értesítést nem kaptak a szerb hatóságoktól, a külügyminisztérium is csak a sajtóból értesült az ügyről.

 „Újrahasznosított információk jelentek meg tavalyról, egy név is felbukkant, de az nem kapcsolható össze Horvátországgal” – fogalmazott.

Megjegyezte: sokkal inkább aggasztja őket egy horvát énekesnő, Severina Vuckovic esete, akit több órán át feltartóztattak a szerb határőrök.
Severina – aki Szerbiában is nagy népszerűségnek örvend – hétfőn közleményt adott ki, amelyben azt írta: először félreállították a horvát–szerb határon, ahol több órát várakozott az autójában, amelyet később 45 percen át vizsgáltak. 

Ezt követően egy irodába kísérték, ahol kihallgatták. Többek között arról is kérdezték, miért támogatta azokat a tüntetőket, akik egy lítiumbánya megnyitása ellen demonstráltak Belgrádban.

Az énekesnőnek később visszaadták az okmányait, és beutazhatott volna Szerbiába, de már nem akart.

Borítókép: Gordan Grlic Radman horvát külügyminiszter beszél a sajtónak az EU külügyminisztereinek találkozóján az EU Tanácsának brüsszeli székhelyén, Belgiumban 2024. január 22-én. (Fotó: Anadolu/AFP/Dursun Aydemir)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.