Idén világszerte sok szabadvízi strandot zártak be a szennyezettség miatt

Az Egyesült Államok mellett több európai országban is strandokat kellett lezárni a természetes vizek magas baktériumszintje miatt. A helyzet súlyosbodásához a hőmérséklet emelkedése mellett a heves esőzések is hozzájárulnak.

2024. 08. 18. 12:45
Kékalga
Kékalga (Forrás: Pixabay)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A környéken élőknek biztosan emlékezetes lehetett, amikor idén nyáron Dunakeszin és Zebegényben bezárták a szabadstrandokat, mert nem volt megfelelő a vízminőség a mintavételek alapján. Ez azonban nem csak itthon történt meg. Mostanra világjelenséggé vált, hogy már a tavakban és a folyókban sem kereshetnek mindenhol enyhülést az emberek a nyári forróság elől, a tengerentúlon és Európában is több helyen kellett szabadvízi strandokat lezárni a természetes vizek magas E. coli-, illetve cianobaktérium-szintje miatt.

A festői Tahoe-tavat is fenyegetik a baktériumok
A festői Tahoe-tavat is fenyegetik a baktériumok (Forrás: Pixabay)

A jelenség egyik okaként a heves esőzéseket jelölik meg a szakértők. Ezek foszfort és nitrogént mosnak a természetes vizekbe, tápanyagot biztosítva a baktériumoknak – mutatott rá Kaitlin Reinl limnológus a Bloomberg amerikai hírportál cikkében.

A másik ok a természetes vizek hőmérsékletének folyamatos emelkedése.

A hőmérséklet alapvetően mindent felgyorsít

– magyarázta Hans-Peter Grossart, a Potsdami Egyetem vízi mikrobiális ökológia és biodiverzitás professzora.

Az E. coli elsősorban kiütéseket és hasmenést okozhat, és a tudósok kimutatták, hogy a havi átlaghőmérséklet egyetlen fokkal való növekedése 8 százalékkal növeli az előfordulását.

A kékalgának is nevezett cianobaktérium légzőszervi és gyomor-bélrendszeri problémákat, valamint bőr- és szemirritációt okoz, de akár májkárosodáshoz is vezethet. Az Egyesült Államok Betegség-ellenőrzési és -megelőzési Központja (CDC) szerint a háziállatokat, de akár vadon élő társaikat is megölheti a kékalga.

Az Egyesült Államok olyan melegebb éghajlatú területein, mint például Florida, nem számít újdonságnak a baktériumok elszaporodása. Idén azonban jóval északabbra is problémákat okozott a jelenség, Massachusetts államban például rekordszámú, ötvenöt strandbezárásra került sor augusztus közepéig, de Vermontból is mintegy negyven riasztást jelentettek.

Még az Egyesült Államok legnagyobb alpesi tava, az 1879 méteres magasságban fekvő Tahoe-tó környezetében is találtak kékalgát, ez pedig a térség több mint ötmilliárd dolláros éves bevételt jelentő turizmusát is fenyegeti.

Az évi 1,4 fokos vízhőmérséklet-emelkedés a tó olyan részein is érezteti hatását, amelyekről azt hittük, hogy soha nem jelentenek problémát

– nyilatkozta Jeff Cowen, a Tahoe Regionális Tervezési Ügynökség sajtószóvivője.

A jelenség azonban nem csupán az Egyesült Államokban okoz problémát. A Nagy-Britanniához tartozó Jersey szigetén néhány hete óva intették az embereket a tengerben való fürdéstől annak magas E. coli-szintje miatt – jelentette a BBC.

Lengyelországban pedig a szezon kellős közepén, júliusban kellett lezárni több balti-tengeri fürdőhelyet, például a népszerű Gdyniában és Sopotban, a kékalga terjedése miatt.

A problémát súlyosbítja, hogy nem igazán létezik olyan technológia, amellyel a nagyobb vízfelületeket meg lehetne tisztítani, így az egyetlen megoldás a nitrogén- és foszforszennyezés csökkentése lenne.

Borítókép: Kékalga (Forrás: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.