Illegális bevándorlás – Hollandiában a koalíciós pártok felülvizsgálnák a biztonsági státust Szíria egyes részein

Hollandiában a koalíciós pártok felszólították a kormányt, fontolja meg Szíria egyes részeinek biztonságos hellyé nyilvánítását, ahova így vissza lehetne küldeni az onnan érkező menedékkérőket – jelentette szerdán az NlTimes című holland hírportál.

Forrás: MTI2024. 08. 28. 13:22
Gert Wilders holland politikus újságírókkal beszélget a kongresszuson a republikánus nemzeti konvenció második napjának kezdete előtt az ohiói Clevelandben
Gert Wilders holland politikus újságírókkal beszélget a kongresszuson a republikánus nemzeti konvenció második napjának kezdete előtt az ohiói Clevelandben Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A novemberi holland választásokon győztes Szabadságpárt (PVV) vezetője, Geert Wilders szeptemberben vitát kezdeményezne a javaslatról.
Az Új Társadalmi Szerződés (NSC) nevű tömörülés részéről Diederik Boomsma képviselő kiemelte: ha Szíria egyes részei biztonságosak, az arab országból érkezett menedékkérők oda visszatérhetnek, „többé nem jogosultak a menedékstátuszra”. Mint mondta, a javaslat „nem tökéletes, de muszáj szigorúnak lennünk abban, kit engedünk be”.

A Farmerek és Polgárok Mozgalma (BBB) részéről emlékeztettek egy, a németországi Münster bírósága által júliusban hozott határozatra, amely már kimondta, hogy Szíria egyes részei elég biztonságosak a hazatérésre, Claudia van Zanten, a párt egyik parlamenti képviselője pedig aláhúzta: „csökkenteni kell a Hollandiába érkezők beáramlását”, hozzátéve, hogy amennyiben nem adnak menedékjogot a biztonságos országokból érkezők számára, az más menedékkérőkre is visszatartó erővel fog hatni.

A Szabaddemokrata Néppárt (VVD) részéről azt közölték, megvárják a következő elemzést az ügyben, mielőtt véleményeznék a javaslatot, mindazonáltal hozzátették azt is, hogy egy ideje zajlanak az egyeztetések a parlamentben arról, hogy teljes országok helyett csupán bizonyos régiókat nyilvánítsanak biztonságossá.

Az ősszel várható biztonsági jelentés a holland nagykövetségtől és más, helyi forrásokból vett értesüléseket vesz alapul. A témában utoljára tavaly augusztusban készítettek elemzést, amelyben leszögezték, hogy a szíriai biztonsági helyzet Damaszkuszban, illetve az ország északnyugati részén lévő Ládzikíja tartomány egyes régióiban javult.

Az előző holland kormány mindazonáltal ezt nem tekintette oknak az eddigi menekültpolitika megváltoztatására, az indoklás szerint azért, mert a rezsim elől menekülő szíriaiak szerinte továbbra is veszélyben lennének.

A Hollandiába érkező legtöbb menedékkérő szíriai és leggyakrabban ők kapnak kedvező elbírálást a kérelmet illetően.

Borítókép: Gert Wilders holland politikus újságírókkal beszélget a kongresszuson a republikánus nemzeti konvenció második napjának kezdete előtt az ohiói Clevelandben (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.